Mazelen is een erg besmettelijke vlekjesziekte. Je krijgt de ziekte van iemand die besmet is met het mazelenvirus. Mazelen begint met koorts, snotteren en hoesten. Na 3 tot 7 dagen komen er vlekjes achter de oren en later over het hele lichaam. Je kunt flink ziek worden. Vaak gaat een mazeleninfectie vanzelf over en zijn medicijnen niet nodig. Maar voor sommige mensen kan de ziekte gevaarlijk zijn. Zij hebben een grotere kans op ernstige klachten. Dit zijn:
• Baby’s jonger dan 1 jaar;
• Zwangeren die niet gevaccineerd zijn en nooit mazelen hebben gehad;
• Mensen met een verminderde weerstand.
Meer informatie is te vinden op de website van het RIVM.
Bij een melding van mazelen, start de GGD een bron- en contactonderzoek om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. We kijken waar de mazelen vandaan komt en met wie de patiënt contact heeft gehad. We controleren ook of deze mensen zijn gevaccineerd.
Er is een prik (vaccinatie) om de mazelen te voorkomen. De BMR-vaccinatie (tegen bof, mazelen en rodehond) zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is dus gratis. Kinderen krijgen twee prikken: als ze 14 maanden en als ze 3 jaar oud zijn.
Heeft jouw kind geen of niet alle prikken gehad? Dan kan dat nog. Ook volwassenen die nooit mazelen hebben gehad en niet gevaccineerd zijn, kunnen tegen betaling een inhaalvaccinatie krijgen. Kijk hier voor meer informatie.
Heb je vragen over de prik of twijfel je om je kind te laten vaccineren? Bel de twijfeltelefoon via telefoonnummer 088- 7555777. De Twijfeltelefoon is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 13:00 uur. Op woensdagochtend kan dat ook in het Turks of Arabisch.
Je kunt 24 uur per dag appen naar telefoonnummer 010 - 703 8777. Dit kan ook in het Turks of het Arabisch. De mensen van de twijfeltelefoon geven elke dag tussen 08:30-13:00 uur antwoord op de berichten.