Post-expositie profylaxe (PEP)

Lees voor
  Contact

Seksuele gezondheid
088 - 308 34 00 (spoedlijn, maandag t/m vrijdag van 09:00-17:00 uur)

Indien er online geen afspraak mogelijkheden zijn heeft bellen naar de GGD geen zin.
E seksuelegezondheid@ggdhm.nl

Wat is PEP?

PEP (post expositie profylaxe) is een kuur van hiv-remmers die je vier weken lang slikt nadat je risico hebt gelopen op hiv. Het voorkomt dat je hiv-positief wordt. Dit neem je alleen als je een groot risico op hiv hebt gelopen.
Hoe eerder je aan PEP begint, des te groter de kans dat je hiv-negatief blijft.  Na 72 uur heeft het geen zin meer om te starten met PEP.

Je kunt PEP alleen via de huisarts, de GGD of de spoedeisende hulp krijgen.

Wanneer is PEP nodig?

Bijvoorbeeld:

  • als je onveilige seks hebt gehad met iemand die (mogelijk) hiv heeft, of
  • bij een gescheurd condoom van een hiv-positieve partner of prostituee, of
  • in geval van onvrijwillige seks met een onbekende partner, of
  • als je in de zorg werkt en je hebt geprikt met een besmette naald.

Ben je een man die seks heeft met andere mannen? Doe dan op Man tot Man de PEP check. Met de PEP check kun je zien of je in aanmerking komt voor PEP.

Bel ons zo snel mogelijk

Denk je dat je mogelijk besmet bent geraakt met hiv? Bel ons zo snel mogelijk: 088 – 308 34 00. Buiten kantoortijden en in het weekend kun je bellen met de spoedeisende hulp van het LUMC (als je in de regio Leiden woont): 071 – 526 91 11.

Op de website van het LUMC vind je informatie over de behandeling en de controles.

Kosten

PEP wordt uitsluitend vergoed met een Nederlandse ziektekostenverzekering. Heb je een buitenlandse (ziektekosten)verzekering dan moet je de hele PEP-behandeling contant betalen bij de apotheek en achteraf kun je de PEP declareren. Kijk hiervoor in de voorwaarden van je verzekering. Houd rekening met een bedrag van ongeveer € 1000,-. Let op mogelijke kosten in verband met je eigen risico. Neem je verzekeringsgegevens en legitimatie altijd mee als je naar de apotheek gaat.