De regio Hollands Midden zal in de komende periode een groot aantal vluchtelingen opvangen. Op deze pagina vind je wat we doen en waar je terecht kunt met vragen over de gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen in de regio Hollands Midden.
Vragen over zorg of gezondheid in relatie tot de vluchtelingen uit Oekraïne, voor zowel professionals als particulieren: |
Op de website van GGD GHOR Nederland vind je informatie over de rol van de GGD en de GHOR bij de opvang van (Oekraïense) vluchtelingen en handige links naar meer informatie over de zorg voor en opvang van vluchtelingen.
Jeugdgezondheidszorg ondersteunt en adviseert bij het gezond en veilig laten opgroeien van kinderen 0-18 jaar.
De gemeente faciliteert de triage bij binnenkomst. Zodra een Oekraïense vluchteling binnenkomt in een gemeentelijke opvanglocatie zorgt het Rode Kruis voor de eerste screening. Als hieruit blijkt dat er medicatie of andere behandeling noodzakelijk is, wordt de huisarts ingeschakeld.
De triageteams van Hecht GGD Hollands Midden en GHOR Hollands Midden helpen zowel de locatiehoofden als de vluchtelingen bij vragen over zorg en gezondheid. Deze artsen en verpleegkundigen zijn een vraagbaak en een klankbord.
De triageteams doen een gezondheidscheck op basis van een triagelijst, een inventarisatie van de herhaalmedicatie, en een eerste intake vanuit de jeugdgezondheidszorg. Tijdens dit nieuwkomersgesprek kijken zij naar de gezondheid, de ontwikkeling en de vaccinatiestatus van de kinderen.
De arts of verpleegkundige adviseert en verwijst -als het nodig is- door naar een van de vijf zorggroepen in de regio. Deze zorggroepen combineren de eerstelijns huisartsenzorg, apothekerszorg, en andere zorg zoals verloskundige zorg. Het team verleent zelf geen zorg. De triageteams bezoeken de noodopvanglocaties gemiddeld twee keer per week.
Met de inzet van de triageteams ontlasten we
Gemeenten zijn met de landelijk aangewezen samenwerkingspartners (Rode Kruis, VluchtelingenWerk en Leger des Heils) verantwoordelijk voor brede psychosociale ondersteuning op de opvanglocaties: de organisatie, uitvoering en coördinatie ervan. De GGD adviseert en ondersteunt hierbij. Op individueel niveau kan contact opgenomen worden met de huisarts. Deze zal een verwijzing verzorgen. Meer informatie over psychosociale hulpverlening is te lezen op de pagina PSH op opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen.
Hecht GGD Hollands Midden is in overleg met de gemeenten het Problem Management Plus (PM+) programma gestart. Op diverse noodopvanglocaties in de regio Hollands Midden, gaan Oekraïense vluchtelingen in kleine groepen aan de slag met klachten als stress, neerslachtigheid en onrust. Zij worden hierin begeleid door Oekraïense lotgenoten, die speciaal voor het PM+ programma zijn getraind. Met dit programma hebben Oekraïense vluchtelingen toegang tot psychosociale zorg in hun eigen taal door ervaren lotgenoten uit hun eigen cultuur. Zowel Oekraïners in gemeentelijke noodopvanglocaties als in particuliere opvang kunnen gratis deelnemen. Inschrijven kan via de locatiemanager op de noodopvanglocaties. Meer informatie over het PM+ programma.