Infectieziekte- bestrijding

De GGD houdt zich bezig met het voorkomen, opsporen en bestrijden van infectieziekten. We geven advies en voorlichting, doen bron- en contactonderzoek en behandelen waar nodig.

Lees voor
  Contact

Algemene infectieziektebestrijding

088 - 308 33 61 (ma t/m vrij)
9.00-16.00 uur voor inwoners
8.30-17.00 uur voor intercollegiaal overleg

infectieziektenhm@ggdhm.nl

Infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door zogeheten micro-organismen. Dat zijn bacteriën, virussen, parasieten of schimmels. Van sommigen kunnen we ziek worden. Gaat zo’n ziekmakende bacterie of een virus van mens op mens over, dan is de ziekte besmettelijk. Meestal worden we vanzelf beter, maar soms is een behandeling nodig.

In 2024 zijn er meerdere uitbraken van mpox (apenpokken) in West- en Midden-Afrika. Informatie over alle infectieziekten staat op de website van het RIVM.

Wat wij doen

De taak van de GGD is het in het voorkomen, opsporen en ook bestrijden van infectieziekten:

  • We geven voorlichting en adviezen over de preventie en risico's van infectieziekten aan inwoners en instellingen in Hollands

  • We onderzoeken waar of door wie of wat iemand is besmet en inventariseren contacten van besmette patiënten (bron- en contactonderzoek)

  • We adviseren over preventieve medicijnen of het geven van vaccinaties

  • We geven hygiëne-adviezen

  • We doen onderzoek naar meldingsplichtige infectieziekten en andere infectieziekten die van belang zijn voor de gezondheid van de bevolking

Meldingsplicht

Volgens de ‘Wet publieke gezondheid’ geldt voor een aantal infectieziekten wettelijk een meldingsplicht aan de GGD. Dit betekent dat als een arts of een laboratorium één van deze ziekten vaststelt, dit gemeld moet worden aan de GGD.

Bron- en contactonderzoek

Wanneer jouw arts een infectieziekte aan ons heeft gemeld, nemen wij contact met je op. We onderzoeken waar en hoe je de ziekte opgelopen kan hebben en zoeken samen met je uit of je mogelijk personen in je omgeving hebt besmet.

Zorgverzekeraar

Soms maakt de GGD kosten en declareert dit bij jouw zorgverzekeraar. Je zorgverzekeraar vergoedt deze kosten meestal. Je moet wel elk jaar eerst een bedrag zelf betalen (het eigen risico). Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar. Die kan je vertellen welke kosten worden vergoed.