Ambrosiaplant en Reuzenberenklauw

Aantal keer bekeken: 13026, Laatst gewijzigd: woensdag, 06 juni 2018

Door klimaatverandering komt de hooikoortsplant Ambrosia steeds meer voor in ons land. Dit kan er in de toekomst voor zorgen dat het hooikoortsseizoen tot twee maanden wordt verlengd.

Ambrosiaplant

Ambrosia is een éénjarige plant die 20 tot 150 centimeter groot kan worden. In Nederland komen twee soorten steeds vaker voor: Alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia) en Driedelige Ambrosia (Ambrosia trifida). De plant bloeit van eind augustus tot en met oktober. De groengrijze bloemen zijn maar 3mm groot. Specifieke kenmerken met foto's van Alsemambrosia kunt u vinden op https://www.nvwa.nl/onderwerpen/ambrosia 

Ambrosia komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is onopzettelijk (o.a. met hooi) in Europa geïntroduceerd. De plant komt al sinds 1857 voor in Nederland, maar was tot nu toe alleen maar ‘op bezoek’. Het klimaat in Nederland was niet geschikt voor Ambrosia om zaad te produceren en zich blijvend in ons land te vestigen. Door het veranderende klimaat kan Ambrosia zich nu wel vestigen en vermeerderen. Door nú actie te ondernemen, kunt u eraan bijdragen dat de plant zich niet definitief vestigt in Nederland.

Op https://www.nvwa.nl/onderwerpen/ambrosia staan tips hoe de plant eruit ziet en veilig kan worden bestreden. Goede voorzorgsmaatregelen zijn erg belangrijk bij verwijdering van de plant, zoals het dragen van handschoenen. Ook worden mensen die de ambrosiaplant tegenkomen, opgeroepen dit te melden.

Hooikoortsplant

Ambrosia wordt ook wel hooikoortsplant genoemd. Dit geeft al aan dat de plant hooikoortsklachten kan veroorzaken. Tijdens de bloei komen grote hoeveelheden pollen vrij. Deze pollen zijn zeer sterk allergeen wat betekent dat ze snel hooikoortsklachten veroorzaken. De plant bloeit daarbij laat, vanaf eind augustus tot en met oktober, waardoor het huidige hooikoortsseizoen met 2 maanden verlengd kan worden.

Meer weten?

Voor informatie over de ambrosia en de aanpak ervan: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/ambrosia

 

Reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) is een grote plant van soms wel 3,5 meter hoog, met  behaarde bladeren van minstens één tot anderhalve meter lang. De plant bloeit van juni tot ver in de herfst en heeft dan (paraplugrote) witte bloemschermen omvang tot 50 cm. De grote bladeren zijn behaard en de stengel, van soms wel 10 centimeter, is roodgevlekt. De reuzenberenklauw ziet men met name langs autowegen, spoorwegen en in het bos.

 Bereklauw 
De reuzenberenklauw                                Stengel van de reuzenberenklauw

Gevolgen van contact met de reuzenberenklauw / Symptomen

Ongeveer 24 uur na het contact met het sap van de reuzenberenklauw of oppervlakkige aanraking in combinatie met zonlicht kan leiden tot huidbeschadigingen. Eerst kunnen jeukende, rode vlekken of blaasjes ontstaan. Na enkele uren kunnen deze zich ontwikkelen tot (grote) blaren. De blaren zien eruit als ernstige brandwonden en genezen pas na 1 à 2 weken. Hierna kunnen littekens gevormd worden en kan de huid bruin verkleuren (hyperpigmentatie).
Als sap van de reuzenberenklauw in de ogen terechtkomt kan dit in ernstige gevolgen hebben, ook is het zeer gevaarlijk als sap in de mond terechtkomt. Het sap is namelijk ook giftig.  

Wat te doen na contact met de reuzenberenklauw?

Deze effecten van de reuzenberenklauw worden veroorzaakt door furocoumarinen in het sap. Deze stoffen maken de huid overgevoelig voor zonlicht. Dit wordt fototoxiciteit genoemd. Als na contact met de reuzenberenklauw blootstelling aan UV-licht (zonlicht en zonnebanklicht) wordt voorkomen, zullen er geen blaren ontstaan. Wel kan de huid kortdurend geïrriteerd raken.

  • Was de huid direct af met water en zeep. Als er geen gelegenheid is om de huid af te spoelen bedek de huid dan meteen.
  • Na het afspoelen moet u de huid ook bedekken zodat er geen zonlicht op kan komen. Het is verstandig om een week uit de zon te blijven.
  • Wrijf het sap niet uit over de huid en raak het gezicht niet aan.
  • Ga naar de huisarts als er toch huidafwijking te zien is, bijvoorbeeld rode uitslag.
  • Heeft u sap in de ogen gekregen? Dan moet u uw ogen direct uitspoelen met veel water en meteen daarna contact opnemen met de huisarts.
  • Ga direct naar de spoedeisende hulp (SEH) als u het sap in de mond heeft gekregen. Dit is zeer gevaarlijk.

De gewone berenklauw

De gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) is familie van de reuzenberenklauw. Deze plant lijkt erg op de reuzenberenklauw, maar is kleiner (tot 2 meter). Het sap van deze plant is minder schadelijk (fototoxisch) dan dat van de reuzenberenklauw, maar kan na blootstelling aan zonlicht toch blaren veroorzaken.

Gewone bereklauw 
De gewone berenklauw

De reuzenberenklauw verwijderen?

De reuzenberenklauw in uw tuin moet u zeer voorzichtig weghalen. Het beste kunt u hiervoor een hoveniersbedrijf inschakelen. Mocht u de reuzenberenklauw toch zelf willen verwijderen, draag dan beschermende kleding (bijvoorbeeld een regenpak en rubber handschoenen) en een beschermende bril. Spoel de kleding daarna af met veel water.

Voor de verwijdering van de reuzenberenklauw in de openbare ruimte, bijvoorbeeld gebieden waar kinderen spelen of veel wandelaars komen, kunt u contact opnemen met de gemeente.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie