Vaccineren

Aantal keer bekeken: 251479, Laatst gewijzigd: vrijdag, 11 juni 2021

Inhoudsopgave

 1. Vaccinatie tegen corona
 2. Wie wordt wanneer gevaccineerd en door wie?
 3. Veiligheid van vaccins
 4. Welke vaccins?
 5. Hoe werkt vaccineren?
 6. Wat is de vaccinatielocatie?
 7. Kan ik mij aanmelden om te helpen?
 8. Bewijs van vaccinatie

1. Vaccinatie tegen corona

Vaccinatie tegen corona is gratis en vrijwillig. Een vaccinatie tegen het coronavirus beschermt uzelf, maar ook uw familie, vrienden, collega’s en de kwetsbare mensen om u heen. Als genoeg mensen zijn gevaccineerd kan corona niet meer ongecontroleerd om zich heen grijpen.

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor informatie over de vaccinatie tegen het coronavirus. 
Ons filmpje laat zien hoe het vaccineren bij de GGD Hollands Midden in z'n werk gaat: Vaccineren tegen corona bij de GGD Hollands Midden.

Voor vragen over het coronavaccin kunt u bellen naar 0800-1351

Information in other languages

In 2021 everyone aged 18 and over in the Netherlands will be invited to get vaccinated against COVID-19. This is general information in English, Arabic, Bulgaric, French, German, Polish, Romanian, Spanish and Turkish. See this page on Rijksoverheid.nl and Steffie.

People who are registered with the municipality in the Personal Records Database (BRP) will be invited for a vaccination against the corona virus. No Dutch passport is required for this. You can make an appointment for vaccination via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Are you not listed in the BRP, but are you staying in the Netherlands for 1 month or longer? Then you can ontact your own embassy in the Netherlands. The embassy will provide you with a telephone number with which you can register for a vaccination. Bring your passport to the appointment for the corona vaccination. 


2. Wie worden er gevaccineerd en door wie?

De vaccinatievolgorde vindt u op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/volgorde-van-vaccinatie-tegen-het-coronavirus. De planning kan veranderen

Er zijn vier uitvoerende partijen die vaccineren:

 • GGD
 • Huisartsen
 • Ziekenhuizen
 • Zorginstellingen

Zij vaccineren allemaal eigen specifieke doelgroepen. Omdat u tot meerdere doelgroepen kan behoren, kan het voorkomen dat u meerdere uitnodigingen ontvangt. Ons advies is om in te gaan op de eerste uitnodiging die u ontvangt. 

Wanneer ben ik aan de beurt?

Met de tool op www.coronavaccinatie.nl krijgt u antwoord op de vraag vanaf wanneer u een uitnodiging kunt krijgen voor de coronavaccinatie. 

Afspraak maken voor een eerste en/of tweede vaccinatie

Als u aan de beurt bent, ontvangt u een uitnodiging per post. In de brief staat hoe u een afspraak kunt maken. U maakt meteen een afspraak voor de 2e vaccinatie.

Als u uw eerste vaccinatie in het buitenland heeft gekregen, kunt u ook in Nederland een afspraak maken voor de tweede prik.
Ook als u een eerste vaccinatie gekregen heeft bij een zorgverlener die u geen tweede vaccinatie kan geven. Vul dan dit aanvraagformulier van het RIVM in.  Na het versturen van dit formulier ontvangt u een bevestiging. Het RIVM beoordeelt uw gegevens. Als u recht heeft op een tweede vaccinatie krijgt u een schriftelijke uitnodiging voor het maken van een afspraak bij één van de GGD vaccinatielocaties.

Kan ik gelijk met mijn partner gevaccineerd worden?

Er kan helaas geen rekening worden gehouden met vaccineren per huishouden. De uitnodigingen worden per geboortejaar verzonden. Als u eerder aan de beurt bent vanwege uw geboortejaar dan uw jongere partner, maar u wilt toch samen gevaccineerd worden, kunt u ervoor kiezen te wachten tot uw jongere partner een uitnodiging krijgt. U kunt dan samen een afspraak maken, de uitnodiging voor de oudste partner blijft namelijk geldig. 

Vaccinatieafspraak verzetten?

Bel dan met het landelijke nummer dat in de uitnodigingsbrief staat. Het is niet mogelijk uw afspraak digitaal te wijzigen.


3. Veiligheid vaccins

Kijk op deze pagina. In deze infographic vindt u alle stappen die doorlopen worden voordat een vaccin wordt goedgekeurd. Als u nieuwsgierig bent naar de specifieke bijwerkingen per vaccin kunt u terecht op deze website van het RIVM

Bent u gevaccineerd en heeft u bijwerkingen? Dan kunt u deze melden via de website van het Lareb. Bijwerkingencentrum Lareb is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen, waaronder vaccins. 


4. Welke vaccins

In Nederland worden er meerdere coronavaccins gebruikt. Ieder vaccin heeft zijn eigen werkwijze en eigenschappen. Er wordt per doelgroep gekeken welk vaccin het meest geschikt is om te gebruiken. Kijk op deze pagina voor meer informatie.

U kunt zelf niet kiezen met welk vaccin u gevaccineerd wordt. Vanwege de schaarste aan vaccins maakt het ministerie van VWS de indeling welke doelgroep welk vaccin krijgt toegediend. Die informatie vindt u op de pagina over de vaccinatievolgorde. Voor mensen die niet in de zorg werken: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/volgorde-van-vaccinatie-tegen-het-coronavirus/volgorde-vaccinatie-voor-mensen-die-niet-in-de-zorg-werken


5. Hoe werkt vaccineren?

 1. U ontvangt een uitnodiging. Of u zich laat vaccineren is altijd uw eigen keuze. Het is dus vrijwillig. Het vaccin is ook gratis. Wilt u graag advies over of het verstandig is u te laten vaccineren? Bijvoorbeeld vanwege uw gezondheidssituatie, dan kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts nadat u een uitnodiging heeft gekregen. Komt u er met uw huisarts niet uit? Dan kunt bellen met de GGD voor advies.

 2. Als u zich wil laten vaccineren, maakt u een afspraak. In de uitnodigingsbrief staat hoe u dat kunt doen. U mag zelf kiezen op welke vaccinatielocatie u zich wilt laten vaccineren. Dat kan op alle vaccinatielocaties in Nederland. U hoeft zich dus niet in uw eigen GGD-regio te laten vaccineren. De vaccinatielocaties zijn 7 dagen per week geopend. Voor het Pfizer-vaccin en het Moderna-vaccin is het noodzakelijk dat u het vaccin twee keer toegediend krijgt. U maakt daarom twee afspraken.

 3. U bent op tijd op uw afspraak. U neemt uw uitnodigingsbrief, gezondheidsverklaring en ID-bewijs mee naar uw afspraak. De gezondheidsverklaring vult u vooraf in. U kunt ervoor kiezen deze te printen, maar u mag hem ook op uw telefoon of tablet laten zien. Indien u ondersteuning nodig heeft, mag u maximaal 1 begeleider meenemen naar uw afspraak. 

 4. Uw afspraak duurt 20 minuten. In die 20 minuten lezen wij uw gezondheidsverklaring, handelen we de registratie af, dienen we u het vaccin toe en houden we u nog 15 minuten in de gaten. Dit doen we omdat niet iedereen goed tegen prikken kan en het heel zelden voorkomt dat iemand allergisch is. Wij willen er zeker van zijn dat u zich goed voelt als u bij ons de deur uitloopt. Mocht u zich niet lekker voelen, zijn er EHBO'ers en artsen aanwezig om u te helpen. Na vaccinatie krijgt u een registratiekaart mee met informatie over het vaccin dat u gekregen heeft. Deze registratiekaart is uw officiele bewijs van vaccinatie. U kunt nadat u gevaccineerd bent kunt u ook een stempel laten zetten in het gele boekje bij de stempelbalie op de locatie. Let op: een stempel in het gele boekje is alleen voor uw eigen registratie. Het heeft geen juridische waarde. Meer informatie over het gele boekje vindt u hier

 6. Vaccinatielocatie(s)

 Let op: U kunt hier alleen op afspraak terecht en moet uw uitnodiging ter plekke laten zien.

 

Vaccinatielocatie Adres Faciliteiten
Leiden: 
Event en Convention Center ECC Leiden

(het voormalig Holiday Inn hotel)

.

Haagse Schouwweg 10, 2332 KG Leiden
 • Rolstoel- en scootmobiel toegankelijk
 • Rolstoelen aanwezig voor mindervaliden
 • Mindervaliden toilet 

Gouda:
Dick van Dijkhal

Tobbepad 2 2803 WH Gouda  
 • Rolstoel- en scootmobiel toegankelijk
 • Rolstoelen aanwezig voor mindervaliden
 • Mindervaliden toilet
Alphen aan den Rijn:
Nieuwe Sloot
President Kennedylaan 1, 2402 NZ Alphen aan den Rijn (ingang Kees Mustersstraat)
 • Rolstoel- en scootmobiel toegankelijk
 • Rolstoelen aanwezig voor mindervaliden
 • Mindervaliden toilet
 
Noordwijkerhout:
Hotel NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst
Langelaan 3, 2211 XT Noordwijkerhout 
 • Rolstoel- en scootmobiel toegankelijk
 • Rolstoelen aanwezig voor mindervaliden
 • Mindervaliden toilet
Bergambacht: 
Zalencentrum de Waard
Meidoornstraat 7, 2861 VJ Bergambacht
 
 • Rolstoel- en scootmobiel toegankelijk
 • Rolstoelen aanwezig voor mindervaliden
 • Mindervaliden toilet
Zuidplas: 
Sporthal de Kleine Vink
Steenbakkerij 2, 2913 LJ Nieuwerkerk aan den IJssel
 • Rolstoel- en scootmobiel toegankelijk
 • Rolstoelen aanwezig voor mindervaliden
 • Mindervaliden toilet

Leiderdorp:
Sporthal de Bloemerd 

Bloemerd 1A, 2353 BZ
Leiderdorp

 • Rolstoel- en scootmobiel toegankelijk
 • Rolstoelen aanwezig voor mindervaliden
 • Mindervaliden toilet

 


 7. Kan ik mij aanmelden om te helpen bij vaccineren?

De GGD werkt bij het vaccineren samen met betaalde krachten van het Nederlandse Rode Kruis en StartPeople. Als u wilt helpen bij de vaccinatiecampagne kunt u zich bij hen aanmelden. 

 • Voor de locaties Leiden, Alphen aan den Rijn, Noordwijkerhout en Leiderdorp kunt u zich aanmelden via werving.vaccinatie@redcross.nl
 • Voor de locaties Gouda, Bergambacht, Nieuwerker a/d IJssel, en Nieuwerkerk aan den IJssel kunt u zich aanmelden via vaccineren@startpeople.nl

Houd onze vacaturepagina in de gaten voor meer informatie. 

 

8. Bewijs van vaccinatie

Lees alles over reizen en vakantie op deze pagina van de RIjksoverheid

Op 1 juli hoopt de EU een Green Certificate in te voeren. Dit is een digitaal groen certificaat dat in heel Europa geldig is. U kunt dat certificaat ook printen. Op dat Green Certificaat staat een QR-code waarmee u kunt bewijzen dat u:

 • Gevaccineerd bent
 • Recent negatief getest bent en/of 
 • Een COVID-besmetting heeft doorgemaakt

Het certificaat wordt straks niet alleen gebruikt om te reizen, maar ook om in Nederland toegang te krijgen tot evenementen, theaters, musea en sportwedstrijden.

De gegegevens van de GGD'en en ziekenhuizen zijn rechtstreeks gekoppeld aan die app. U hoeft dus niet geregistreerd te staan bij het RIVM. Lees meer over de app op deze pagina van de Rijksoverheid

Bewijs tot 1 juli

Tot 1 juli bepaalt elk land zelf of en op welke voorwaarden zij reizigers toelaat. Meestal moet u een recente negatieve testuitslag van een COVID-test overhandigen en na aankomst op uw bestemming zeven dagen in quarantaine gaan. Op https://www.nederlandwereldwijd.nl leest u welke regels er gelden voor het land van uw bestemming. 

Na uw vaccinatie krijgt u een vaccinatiebewijs. Op die bevestiging staat de naam van het vaccin dat u heeft gekregen en het batchnummer. U kunt het bewijs bewaren in uw gele boekje. 

Gele boekje

Sommige mensen willen graag een stempel in hun gele boekje. Een stempel in het gele boekje geldt niet als officiële ‘groene kaart’, maar kan alleen worden gezien als het compleet maken van uw persoonlijke administratie. Vliegmaatschappijen en andere landen accepteren uw gele boekje dus niet als vaccinatiebewijs.

Als u nog geen stempel heeft kunt u deze met terugwerkende kracht ontvangen. U kunt vanaf 14 juni naar een van de vaccinatielocaties toegaan met uw vaccinatie registratiebewijs en uw ID-bewijs. Aan de stempelbalie krijgt u op vertoon van uw registratiebewijs en ID-bewijs met terugwerkende kracht een stempel.

Let op: de GGD stempelt alleen gele boekjes van vaccins die door de GGD zijn gezet. Als u door de huisarts bent gevaccineerd, kunt u dus niet bij de GGD terecht voor een stempel in uw gele boekje. 

U kunt het gele boekje op dit moment alleen online kopen via de uitgever van het gele boekje. Het boekje is vooralsnog niet op onze locaties te koop. 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie