Vaccineren

Aantal keer bekeken: 15556, Laatst gewijzigd: vrijdag, 15 januari 2021

Inhoudsopgave

 1. Het coronavaccin
 2. Wie wordt wanneer gevaccineerd?
 3. Veiligheid van vaccins
 4. Welke vaccins?
 5. Hoe werkt vaccineren?
 6. Wat is de vaccinatielocatie?
 7. Kan ik mij aanmelden om te helpen?

1. Het coronavaccin

Een vaccin kan mensen tegen ziekten beschermen. Kinderen worden bijvoorbeeld gevaccineerd tegen infectieziekten als polio en de mazelen. Vaccins zorgen ervoor dat uw lichaam antistoffen aanmaakt. Daardoor worden we immuun en worden we na blootstelling aan het echte virus minder tot niet ziek. In deze infographic vindt u een uitleg hoe vaccins werken. 

Een vaccin tegen het coronavirus kan een einde maken aan de coronapandemie.

Sinds 6 januari 2021 wordt er in Nederland gevaccineerd tegen corona. De vaccinatie is gratis en vrijwillig. Een vaccinatie tegen het coronavirus beschermt uzelf, maar ook uw familie, vrienden, collega’s en de kwetsbare mensen om u heen. Als genoeg mensen zijn gevaccineerd kan corona niet meer ongecontroleerd om zich heen grijpen. Alle informatie over vaccinatie van de Rijksoverheid vindt u op deze website

Voor vragen over het coronavaccin kunt u contact opnemen met 0800-1351. Als u een kwetsbare gezondheid heeft en u heeft vragen over uw specifieke situatie in relatie tot het vaccin, kunt u contact opnemen met uw huisarts op het moment dat u een uitnodiging ontvangt voor het vaccin. Heeft u nog geen uitnodiging voor vaccinatie ontvangen, dan verzoeken wij u nu nog niet te bellen. De reden hiervoor is dat het nog niet duidelijk is met welk vaccin u gevaccineerd gaat worden. Daarom kunnen de huisartsen en de GGD u nu nog niet van antwoorden voorzien. 

 


2. Wie worden er gevaccineerd?

Vragen en antwoorden over de keuze en de volgorde voor vaccinatie vindt u op de website van de Rijksoverheid. De Gezondheidsraad heeft een advies gegeven over de volgorde van vaccineren. 

De GGD vaccineert zorgmedewerkers die werken met kwetsbaren. Specifiek zijn dit de mensen van 18 jaar en ouder die direct contact hebben met cliënten, inclusief stagiaires, leerlingen, ZZP’ers en uitzendkrachten. Zij vormen hiermee een beschermende ring rond de kwetsbaren. Vrijwilligers en mantelzorgers vallen niet binnen de eerste doelgroep. Zij ontvangen een uitnodiging wanneer de (leeftijd of medische) groep waarbinnen zij vallen aan de beurt is voor vaccinatie. 

Zorgpersoneel van ziekenhuizen en huisartsen komen wel in aanmerking voor een prioriteitsvaccinatie in januari. Zij worden niet door de GGD gevaccineerd. De ziekenhuizen en huisartsen vaccineren zelf. 

De volgorde binnen de doelgroep zorgmedewerkers is:
1. Zorgmedewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen.
2. Zorgmedewerkers in instellingen voor gehandicaptenzorg.
3. Zorgmedewerkers in wijkverpleging en Wmo-ondersteuning.

Bent u zorgprofessional en heeft u een vraag over vaccinatie? Kijk dan voor meer informatie op onze pagina voor zorgprofessionals en het coronavirus

Wanneer worden andere doelgroepen gevaccineerd?

Het ministerie van VWS heeft op basis van het advies van de Gezondheidsraad de volgende volgorde van vaccinatiedoelgroepen bepaald*:

 

Schermafbeelding 2021 01 15 om 15.40.16

 

*) De daadwerkelijke planning van vaccinatie is afhankelijk van o.a. goedkeuring, werking, levering en distributie van de vaccins. En van de vaccinatiebereidheid van mensen. Het moment van de start van de vaccinatie van een (nieuwe) groep en het moment waarop een groep gevaccineerd is staat daarom niet vast in de tijd. Op basis van ontwikkelingen en adviezen kan ook veranderen welke groep welk vaccin krijgt.

Zodra u tot een groep behoort die aan de beurt is om zich te laten vaccineren ontvangt u een uitnodiging om u te laten vaccineren. Daarin staat ook waar u terecht kunt: een GGD-locatie, de huisarts of bijvoorbeeld een arts in een verpleeghuis.


3. Veiligheid vaccins

Voor coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Het vaccin moet veilig en betrouwbaar zijn en goed werken. Daar oordeelt het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) over.

Meer vragen en antwoorden over coronavaccinatie en veiligheid vind u op deze pagina van de Rijksoverheid, en in deze infographic vindt u alle stappen die doorlopen worden voordat een vaccin wordt goedgekeurd. 

Als u nieuwsgierig bent naar de specifieke bijwerkingen per vaccin kunt u terecht op deze website van het RIVM

 


4. Welke vaccins

Er zijn verschillende ontwikkelaars van vaccins tegen het coronavirus. Ieder vaccin heeft zijn eigen werkwijze en eigenschappen. Er zal per doelgroep gekeken worden welk vaccin het meest geschikt is om te gebruiken.

Het eerste vaccin dat is goedgekeurd is het BioNTech/Pfizer-vaccin. Het heet Comirnaty. Het tweede vaccin dat is goedgekeurd is het Moderna-vaccin. Hieronder vindt u een overzicht van de vaccins in de eerste vaccinatiefase. 

Op 21 december 2020 is het eerste vaccin tegen COVID-19 (onder voorwaarden) goedgekeurd. Het gaat om het mRNA-vaccin van Pfizer/BioNTech, genaamd Comirnaty. Dit vaccin mag binnen de Europese Unie gebruikt worden voor mensen vanaf 16 jaar. Op 6 januari 2021 is ook het mRNA-vaccin van Moderna-vaccin goedgekeurd voor mensen vanaf 18 jaar. Meer informatie over de goedkeuring van deze vaccins is te vinden op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

 Informatie over de soorten coronavaccins vindt u op deze pagina van de Rijksoverheid.


5. Hoe werkt vaccineren?

 1. U ontvangt een uitnodiging. Of u zich laat vaccineren is altijd uw eigen keuze. Het is dus vrijwillig. Het vaccin is ook gratis. Wilt u graag advies over of het verstandig is u te laten vaccineren? Bijvoorbeeld vanwege uw gezondheidssituatie, dan kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts nadat u een uitnodiging heeft gekregen. Komt u er met uw huisarts niet uit? Dan kunt bellen met de GGD voor advies.
 2. Als u zich wil laten vaccineren, maakt u een afspraak via het telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief staat. U kunt kiezen uit alle vaccinatielocaties in Nederland. U hoeft zich dus niet in uw eigen GGD-regio te laten vaccineren. De vaccinatielocaties zijn 7 dagen per week open. Voor het Pfizer- en het Moderna-vaccin is het noodzakelijk dat u het vaccin twee keer toegediend krijgt. U maakt in dat geval twee afspraken. Er moeten +-21 dagen tussen de twee prikken zitten. 
 3. U bent op tijd op uw afspraak. U neemt uw uitnodiningsbrief, gezondheidsverklaring en ID-bewijs mee naar uw afspraak. De gezondheidsverklaring vult u vooraf in. U kunt ervoor kiezen deze te printen, maar u mag hem ook op uw telefoon of tablet laten zien.
 4. Uw afspraak duurt 20 minuten. In die 20 minuten lezen wij uw gezondheidsverklaring, handelen we de registratie af, dienen we u het vaccin toe en houden we u nog 15 minuten in de gaten. Dit doen we omdat niet iedereen goed tegen prikken kan en het heel zelden voorkomt dat iemand allergisch is. Wij willen er zeker van zijn dat u zich goed voelt als u bij ons de deur uitloopt. Mocht u zich niet lekker voelen, zijn er EHBO'ers en artsen aanwezig om u te helpen. Na vaccinatie krijgt u een registratiekaart mee met informatie over het vaccin dat u gekregen heeft. Deze kunt u bij de tweede vaccinatie opnieuw gebruiken. 

De vaccinatieronde voor zorgprofessionals duurt in totaal zes weken: twee perioden van elk 3 weken omdat het Pfizer-vaccin twee maal toegediend moet worden. Na de eerste vaccinatie moet er een periode van 21 dagen tussen zitten voordat de tweede vaccinatie gegeven mag worden. Deze cyclus zorgt ervoor dat het personeel van zorginstellingen gespreid over 3 weken gevaccineerd wordt, zodat de zorg in de instellingen steeds kan doorgaan.

 


 6. Wat is de vaccinatielocatie?

De vaccinatieronde voor zorgprofessionals vindt plaats in het Event en Convention Center ECC Leiden (het voormalig Holiday Inn hotel, Haagse Schouwweg 10, 2332 KG Leiden). U kunt hier alleen op afspraak, vanaf 15 januari, terecht. 

Als u met het OV naar de vaccinatielocatie van de GGD Hollands Midden komt: er rijden 7 dagen per week tussen 07.00-21.00 elk kwartier pendelbussen vanaf Centraal Station Leiden (centrumzijde). Op het station staan bewegwijzeringsborden en medewerkers met witte GGD-hesjes aan die u de weg wijzen naar de bussen. Op de touringcar zelf staat aangegeven dat het om een GGD-pendelbus gaat. 

Vaccinatielocaties overige doelgroepen

De opent GGD nog twee locaties, namelijk in Alphen a/d Rijn en Gouda. Deze locaties worden, naast Leiden, gebruikt voor de vaccinatie van mobiele 60+'ers. Het is nog niet duidelijk wanneer er op deze locaties gestart wordt met vaccineren. Dat is afhankelijk van de beschikbaarheid en levering van vaccins. Houdt deze website in de gaten voor meer informatie daarover. Op dit moment is duidelijk dat een van de nieuwe vaccinatielocaties de Dick van Dijk Hal in Gouda wordt.


 7. Kan ik mij aanmelden om te helpen bij vaccineren?

De GGD werkt bij het vaccineren samen met betaalde krachten en vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis. Als u wilt helpen bij de vaccinatiecampagne kunt u zich daar aanmelden door een e-mail te sturen naar: werving.vaccinatie@redcross.nl.

Voor het vaccineren van de zorgmedewerkers heeft de GGD Hollands Midden voldoende personeel. Mogelijk komen er vanaf maart 2021 wel vacatures voor medisch geschoold personeel (BIG-registratie noodzakelijk). Houd onze vacaturepagina in de gaten voor meer informatie. 

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie