Vaccinaties

Aantal keer bekeken: 23558, Laatst gewijzigd: maandag, 15 maart 2021

Het Rijksvaccinatieprogramma

Om ernstige ziekten en epidemieën te voorkomen, worden alle kinderen in Nederland uitgenodigd om zich kosteloos te laten vaccineren tegen 12 infectieziekten. Dit heet het Rijksvaccinatieprogramma.
Op de volgende website staat het huidige Rijksvaccinatieschema vermeld: www.rijksvaccinatieprogramma.nl. U vindt daar ook meer informatie over de ziekten waartegen wordt ingeënt.

Veelgestelde vragen over vaccinaties

Ouders krijgen vijf maal met vaccinaties te maken voor hun kind anderhalf is. Maar ze zijn nodig, juist op die jonge leeftijd. Alleen dan is het kind goed beschermd tegen gevaarlijke infectieziekten, zoals polio, kinkhoest en mazelen. Veel ouders hebben vragen over het nut en de noodzaak van vaccineren. Daarom vindt u hier de meest gestelde vragen en antwoorden over vaccinaties (pdf).

Wie komen voor een prik in aanmerking?

Alle kinderen woonachtig in Nederland en ingeschreven bij de gemeente komen tot hun 18e jaar in aanmerking voor het Rijksvaccinatieprogramma. Ook asielzoekers en vluchtelingen komen hiervoor in aanmerking tot hun 18e verjaardag. 

Wat kost een vaccinatie?

Voor bovenstaande groepen is vaccinatie geheel gratis. Voor alle anderen zijn er kosten aan verbonden en dient men zich te wenden tot de huisarts.

Combinatie van prikken beter!

Kinderen krijgen meerdere vaccins tegelijk. Voor het afweerapparaat van het lichaam (immuunsysteem) is dat geen probleem. Ook geeft de combinatie van vaccins geen extra of heftiger bijwerkingen dan losse vaccins. Omdat elke prik maar een kleine kans op bijwerkingen geeft, is het dus beter om meerdere vaccins te combineren in één prik.

Waarom prikken?

Kinderen kunnen tegen een aantal infectieziekten beschermd worden door vaccinatie (inenting). In Nederland laten vrijwel alle ouders hun kinderen inenten. Dankzij deze inentingen, die vanaf 1957 op grote schaal gegeven worden, komen bijvoorbeeld difterie, tetanus en polio in ons land niet meer voor. Omdat bijna niemand deze ziekten nog kent, weten steeds minder mensen hoe ernstig ze kunnen verlopen maar als we zouden stoppen met inenten zullen deze ziekten onherroepelijk terugkeren.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie