Hiv/ PEP/ PrEP

Aantal keer bekeken: 14065, Laatst gewijzigd: maandag, 12 augustus 2019

Hoe voorkom je hiv? Wel of niet testen op hiv? Hiv positief en safe seks?

Het Humaan Immuundeficientie Virus (Hiv) veroorzaakt na verloop van tijd Aids. Besmetting met dit virus wordt veroorzaakt door onveilig vrijen of via bloed-bloed contact; bijvoorbeeld als druggebruikers elkaars injectienaalden gebruiken. Daarnaast kan een moeder die besmet is, het virus in de zwangerschap, tijdens de bevalling of via borstvoeding overbrengen op haar kind.

Hoe voorkom je hiv?

 • Veilig vrijen: informatie hierover is te vinden op de website www.soaaids.nl.
 • Geen injectienaalden gebruiken die iemand anders gebruikt heeft.
 • Geen medische ingrepen of bloedtransfusie laten doen in landen waar de gezondheidsvoorzieningen onvoldoende zijn.
 • Geen tatoeages en piercings in het buitenland laten zetten en in Nederland letten op de hygiënische omstandigheden tijdens de tatoeage.

Wel of niet testen op hiv?

U kunt in een persoonlijk gesprek met de huisarts of soa-verpleegkundige van de GGD uw overwegingen om wel of niet, of later te testen bespreken. De GGD adviseert u een hiv-test te doen wanneer u risico heeft gelopen. Kijk ook eens op https://www.hivvereniging.nl/hiv-wat-nu/testen-op-hiv.
HIV kan 3 maanden na het risico 100% betrouwbaar getest worden. Als u een hoog risico heeft gelopen, of verschijnselen heeft van een recente hiv infectie, hoeft u echter niet zo lang te wachten. Al 2 weken na het risico kan hiv aangetoond worden in de test. Voor de 100% zekerheid kunnen we de test na 3 maanden herhalen.

PEP

In een acute situatie, waarin hoge kans op besmetting bestaat, bijvoorbeeld bij een gescheurd condoom van een hiv-positieve partner, prostituee, of onvrijwillige seks met onbekende partner, raden wij u aan om de GGD zo spoedig mogelijk te bellen voor overleg. Bel dan met het volgende nummer: 088 – 308 34 00. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u bellen met de spoedeisende hulp van het LUMC (regio Leiden) of de spoedeisende hulp van het Erasmus ziekenhuis te Rotterdam (regio Gouda). In een acute situatie met verhoogd risico kunt u namelijk een PEP-behandeling krijgen. Pep staat voor Post Expositie Profylaxe: een kuur met hiv-remmers om te voorkomen dat je hiv-positief wordt. Het is dan wel belangrijk dat u zo snel mogelijk met de kuur begint, in elk geval binnen 72 uur na het risico. Na 72 uur heeft het geen zin meer om te starten met PEP.
Bent u een man die seks heeft met andere mannen? Doe dan op Man tot Man de PEP check. Met de PEP check kun u zien of u in aanmerking komt voor PEP.

PrEP

Landelijke PrEP-regeling

Vanaf 1 augustus 2019 is een landelijke PrEP-regeling gestart. GGD’en kunnen nu de hiv-preventiepil en PrEP-zorg leveren aan de groep van mannen die seks hebben met mannen met een verhoogd risico op hiv. GGD’en zijn blij dat we nu een begin kunnen maken met het voorkomen van nieuwe hiv-infecties. Niet íedere GGD is vanaf 1 augustus klaar om PrEP-zorg te geven, ook de GGD Hollands Midden niet. Ook zullen we niet iedereen kunnen helpen met PrEP.

PrEP bij de GGD Hollands Midden

Wij zijn hard bezig met de voorbereidingen voor het leveren van de PrEP-zorg. Een pilot waarin we een beperkt aantal cliënten PrEP-zorg gaven, is klaar.
Vanaf begin november 2019 gaan we beginnen met de uitvoering van de landelijke PrEP-regeling. Vanwege de beperkte bijdrage door VWS zullen we niet iedereen kunnen helpen. We vinden het belangrijk dat de beperkte plaatsen beschikbaar zijn voor de juiste mensen. De arts of verpleegkundige beoordeelt wie dit zijn. Hij of zij maakt daarbij een inschatting van jouw risico op hiv en je persoonlijke situatie. Als dat mogelijk is, zullen we je adviseren over andere mogelijkheden voor PrEP-zorg buiten de GGD. Mogelijk komt er een wachtlijst of moeten we je doorverwijzen naar je huisarts.

PrEP via de huisarts

Er zijn steeds meer huisartsen in Nederland die PrEP voorschrijven en PrEP-zorg leveren. Huisartsen in de regio Hollands Midden kunnen voor meer informatie contact opnemen met het team seksuele gezondheid van de GGD Hollands Midden, zie hieronder voor de contactgegevens.

Aanmelden voor de landelijke PrEP-regeling

Houd vanaf half oktober de website van GGD Hollands Midden in de gaten. Zodra we nieuwe cliënten kunnen aannemen, staat dat op de website. Daar komt dan ook te staan hoe je je kunt aanmelden.

Vragen en opmerkingen

Mocht je tegen problemen aanlopen in het krijgen van PrEP-zorg, bespreek dit dan met de GGD. De GGD bespreekt deze problemen bij de evaluatie van de regeling, of eerder, als dat nodig is.
Voor vragen kun je bellen met 088 – 308 34 00 (Berber Atsma of Chantal Ostermann). Je kunt ook mailen naar SOA-HIV@ggdhm.nl.

Hiv positief en safe seks?

Indien u positief bent getest op hiv, en wisselende seksuele contacten heeft, raden wij u aan om uzelf 2 keer per jaar op soa’s te laten testen. U bent namelijk gevoeliger voor het oplopen van andere soa’s.
Wil u meer weten over hiv positief en safe seks?  Kijk dan op de website www.soaaids.nl.

Meer informatie

Voor algemene informatie rondom hiv (en andere soa) kunt u bellen naar de aids soa infolijn: (0900) 204 20 40.
De GGD beschikt ook over voorlichtingsmateriaal over veilig vrijen, soa en aids.

Links

U kunt op de volgende websites uitgebreide informatie vinden over Hiv en andere Soa:

www.soaaids.nl
www.aidsfonds.nl
www.hivnet.org
www.mantotman.nl

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie

 • GGD Hollands Midden (Leiden)

  Parmentierweg 49,
  2316 ZV Leiden
  T 088 - 308 30 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  GGD Hollands Midden (Gouda)

  Thorbeckelaan 5
  2805 CA Gouda
  T 088 - 308 32 00
  E-mail: info@ggdhm.nl