Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Aantal keer bekeken: 243, Laatst gewijzigd: dinsdag, 19 november 2019

Vanaf 16 december 2019 wordt de Kinkhoestvaccinatie van zwangeren uitgevoerd én vergoed door het Rijksvaccinatieprogramma. Door deze inenting worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn.
De uitvoering wordt gedaan door de Jeugdgezondheidszorg en is zo veel mogelijk in het Centrum voor Jeugd en Gezin. Deze ga je na de geboorte van het kind ook bezoeken. Een afspraak maken voor deze vaccinatie kan vanaf 22 weken zwangerschap.

Vanaf 16 december is sprake van de volgende overgangsperiode:

 • In de week van 16 december tot 20 december is de vaccinatie alleen af te spreken voor zwangeren die uitgerekend zijn in december 2019 of januari 2020.
 • In januari 2020 kunnen afspraken gemaakt worden voor zwangeren die uitgerekend zijn in januari, februari of maart 2020.
 • Vanaf 1 februari is vaccineren af te spreken voor iedereen vanaf 22 weken zwanger. Het kan op ieder gewenst moment in de zwangerschap, maar wij adviseren zo vroeg mogelijk.

Tijdens de overgangsperiode kunt u ook bij de Reizigersafdeling van de GGD tegen betaling de maternale Kinkhoestvaccinatie halen.
U kunt dit bijvoorbeeld overwegen als u in februari/ maart bent uitgerekend en u de eerste mogelijkheid tot vaccineren (begin januari) te laat vindt.

Afspraak maken?

Neem telefonisch contact op met het vaccinatie telefoonnummer van CJG Hollands Midden: 088 - 308 34 80.
Voor de afspraak hebben we enkele gegevens van u nodig. Wilt u daarvoor onderstaand formulier invullen, uitprinten en meenemen? Ook vragen wij om uw legitimatie tijdens uw afspraak.

Intake formulier kinkhoestvaccinatie (MS Word)

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de vaccinatie tegen Kinkhoest tijdens de zwangerschap? Kijk dan op op de website van het RIVM. Daar vindt u ook vragen en antwoorden.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie

 • GGD Hollands Midden (Leiden)

  Parmentierweg 49,
  2316 ZV Leiden
  T 088 - 308 30 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  GGD Hollands Midden (Gouda)

  Thorbeckelaan 5
  2805 CA Gouda
  T 088 - 308 32 00
  E-mail: info@ggdhm.nl