Ziek door dier

Aantal keer bekeken: 10569, Laatst gewijzigd: woensdag, 22 februari 2017

Sommige infectieziekten van dieren zijn besmettelijk voor de mens. De ziekten komen onder andere voor bij huisdieren, zoogdieren, boerderijdieren en wilde dieren. Dierziekten kunnen ook via de omgeving worden overgedragen, bijvoorbeeld via de zandbak, het water, insectenbeten of voeding.

De ziekten komen onder andere voor bij huisdieren, zoogdieren (rabiës), boerderijdieren, wilde dieren en plaagdieren, zoals muizen en ratten. Mensen komen voortdurend in aanraking met de ziekten van dieren. Deze ziekten verspreiden zich namelijk ook via de omgeving, bijvoorbeeld via de zandbak, het water, insectenbeten of voeding.

Tekenbeten en ziekte van Lyme

Ziek door dierI

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de borreliabacterie. Daarom noemen we het ook wel Lymeborreliose. Lymeborreliose kun je alleen via de beet van een besmette teek oplopen.

Elders op onze website (menu milieu en hygiene) vindt u meer informatie over tekenbeten en de ziekte van Lyme.

 

Rabiës (hondsdolheid)

Ziek door dierII

Rabiës (hondsdolheid) wordt veroorzaakt door een virus. Het rabiësvirus wordt overgedragen via speeksel, bijvoorbeeld door een beet, krab of een lik over beschadigde huid. In Nederland komt geen rabiës voor, met uitzondering van enkele vleermuissoorten.
Wanneer u in het buitenland gebeten, gekrabd of gelikt wordt door een zoogdier is het verstandig om direct contact te zoeken met een arts ter plaatse. Ook is het aan te raden om te overleggen met uw eigen huisarts en/ of GGD.

Meer informatie over rabiës is te vinden op de site van het RIVM.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie