Testen en bron- en contactonderzoek

Aantal keer bekeken: 196515, Laatst gewijzigd: vrijdag, 25 september 2020

Inhoudsopgave

1. Testen op COVID-19

2. Testlocaties

3. Non-COVID verklaring

4. Bron- en contactonderzoek

 


1. Testen op COVID-19

Op deze pagina op de website van de Rijksoverheid. vind je de antwoorden op (onder andere) de volgende vragen:

 • welke klachten / wanneer testen? (ook kinderen)
 • hoe vraag ik een test aan? (ook voor kinderen, per leeftijdsgroep)
 • ik heb vragen, welk nummer kan ik bellen?
 • mijn kind is verkouden: wel of niet testen?

Factsheet Testing children for coronavirus: click here: Testing children English

Ben je zorg- of onderwijsmedewerker?

Zorgmedewerkers kunnen in aanmerking komen voor de voorrangsregeling. Zie voor meer informatie voor zorgprofessionals onze webpagina Testen van zorgprofessionals. Voor informatie voor onderwijspersoneel kun je terecht op de webpagina Scholen en coronavirus.

Test afzeggen?

Heb je een testafspraak bij een van onze testlocaties en wil je de afspraak afzeggen? Stuur een mail naar vragenovercorona@ggdhm.nl

Je kunt ook bellen naar 0800-1202 of 085-0782878.

 

De test: zo gaat het

 • Je wordt zo snel mogelijk getest. Soms betekent dit dat je iets verder moet reizen naar een testlocatie.
 • Als je vanwege je gezondheid niet naar een testlocatie kunt komen, komt de GGD bij je langs om de test af te nemen. Deze bemonsteraars komen altijd op afspraak en kunnen zich met een pasje van de GGD Hollands Midden legitimeren.
 • Bij het maken van de testafspraak geef je aan hoe je de uitslag wilt ontvangen: telefonisch of via www.coronatest.nl.
 • Als je naar een van de drive-ins komt, kom je met de auto. Tijdens het afnemen van de test blijf je in de auto zitten. Als het niet anders kan, mag je ook op de fiets of wandelend naar de testlocatie komen.
 • Op het afgesproken tijdstip kom je naar de testlocatie. Neem een ID kaart, paspoort of rijbewijs mee. Het afnemen van de test duurt in totaal ongeveer 3 minuten. Bij kinderen nemen we meer tijd.
 • De testmedewerker gaat met een teststokje achter in de mond en in de neus. Voor de meeste volwassenen en kinderen is dit een vervelend gevoel. Sommige kinderen vinden dit heel vervelend en onaangenaam. Daarom moet er -bij kinderen- een zorgvuldige afweging worden gemaakt of testen nodig is.
 • Voor ouders: We houden tijdens het testen rekening met je kind en begrijpen dat het spannend is. We nemen dan ook meer tijd om je kind gerust te stellen. Bereid je kind er zo goed mogelijk op voor. Jij kent je kind het beste. Weet dat wij hem/haar heel dapper vinden!

 

Blijf thuis totdat de testuitslag bekend is, en ontvang geen bezoek. Ga er vanuit dat je positief bent, tot het tegendeel bewezen is. Heb je koorts en/of ben je benauwd, dan moeten je huisgenoten ook thuisblijven.

 

De uitslag

 • In het laboratorium wordt het materiaal in de testbuisjes onderzocht op de aanwezigheid van het coronavirus (met een PCR-test). Meestal lukt dit in één keer, soms moet het onderzoek nog een keer uitgevoerd worden om tot een betrouwbare uitslag te komen. Als de uitslag bekend is, wordt dit in het systeem CoronIT gezet.
 • Als je ervoor kiest de uitslag online uit te lezen, checkt de GGD of jij de uitslag ook daadwerkelijk hebt gelezen. Zo niet, dan, bellen wij je alsnog over de uitslag.
 • Positieve testuitslagen worden uitsluitend telefonisch doorgegeven door de GGD.

Wacht je al 48 uur of langer op de uitslag? Bel dan ons callcenter op 085-0782878. Let op: alleen als je getest bent in Alphen aan den Rijn, Gouda, Katwijk of Leiderdorp!
Bereikbaar van 08.00 - 17:00 uur. 

 • Uitslag van de test is negatief: je hebt geen corona. Je kunt weer aan het werk of naar school en aan het openbare leven deelnemen. Houd je aan de algemene basis- en leefregels
  De uitslag van de test zegt alleen iets over het moment van de test: toen was je negatief. Het zou zomaar kunnen dat je een dag na de negatieve testuitslag alsnog besmet raakt met het coronavirus.
 • Uitslag van de test is positief: je bent besmet met het coronavirus. Je wordt door de GGD gebeld voor het bron- en contactonderzoek. Jij gaat 7 dagen in isolatie en en je huisgenoten gaan 10 dagen in quarantaine. Je mag dan geen bezoek ontvangen, reizen of op vakantie gaan. Zo kun je anderen niet besmetten en zul je het virus niet verder verspreiden. De GGD informeert je over deze thuisisolatie. Op deze webpagina van het RIVM lees je meer over isolatie en quarantaine.

 

2. Testlocaties

De GGD Hollands Midden heeft 4 testlocaties:

 • Leiderdorp: een drive-in testlocatie bij het Alrijne Ziekenhuis (parkeerterrein P2, Simon Smitweg 1 Leiderdorp). Let op: De test drive-in is aan de achterkant van het ziekenhuis. Volg daar de borden naar parkeerterrein P2. Links zie je de testlocatie.
 • Gouda: een drive-in testlocatie in de parkeergarage van de GoStores, Doesburgweg 7 te Gouda. Maak je gebruik van de routeplanner, gebruik dan de postcode 2803 PL.
 • Katwijk: vliegveld Valkenburg: 1e Mientlaan 29, 2223 LG  Katwijk, gebouw 148. Dit is een walk-in: je parkeert je auto en loopt naar binnen.
 • Alphen aan den Rijn: Kalkovenweg 7. De ingang van de drive-in zit aan de Zinkweg.

Je kunt hier alleen terecht op afspraak. Kom niet te vroeg. Bij de drive-ins: blijf in de auto zitten. Als het niet anders kan, mag je ook op de fiets of wandelend naar de testlocatie komen.


3. Non-COVID verklaring

De GGD Hollands Midden geeft geen non-COVID verklaring af.

De GGD voert testen uit in het belang van de publieke gezondheid. Dit doen we om de verspreiding van het virus te voorkomen, wat belangrijk is voor iedereen. Daarom testen wij alleen mensen met klachten. Mensen die getest worden in onze teststraten ontvangen geen verklaring dat zij COVID-vrij zijn. 

Ga je op reis en heb je een non-COVID verklaring nodig? Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt. Hier zijn vaak wel kosten aan verbonden. Deze organisaties zijn via internet goed te vinden wanneer je zoekt op ‘covid19-vrijverklaring’ of ‘non-covidverklaring’. Ook vliegmaatschappijen en reisorganisaties bieden meestal non-COVID verklaringen aan. 

  


4. Bron- en contactonderzoek

Als je positief getest bent op het coronavirus, dan belt de GGD je op. We gaan dan, met jouw hulp, bron- en contactonderzoek uitvoeren. Dit onderzoek start binnen 24 uur na de uitslag.
Het doel van bron- en contactonderzoek is om verdere verspeiding van het coronavirus te voorkomen. We volgen de landelijke richtlijnen.

Op deze website van de Rijksoverheid vind je informatie over het bron en contactonderzoek.

Zie voor de leefregels met betrekking tot besmetting en/of een besmet persoon in je omgeving deze pagina op de website van het RIVM

Contactonderzoek verkort de tijd tussen het ontstaan van de klachten en het starten van isolatiemaatregelen. Daarmee verkleint dit onderzoek ook de kans dat andere mensen die besmet zijn het virus verder verspreiden. Wanneer personen zelf zeker weten in de afgelopen 14 dagen contact te hebben gehad met een besmet persoon, vragen we hen zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de GGD.

Infographic BCO algemeen publiek aug 2020 

Besmetting bij een instelling

Als er een besmetting heeft plaatsgevonden bij een instelling zoals een school, sportvereniging of bedrijf, nemen wij altijd contact op met deze instelling. Samen met de artsen van het team infectieziektebestrijding wordt gekeken wat de risico's zijn op besmetting en wat de instelling het beste kan doen. Dit is maatwerk. De GGD informeert de personen die risico lopen op besmetting. De instelling is verantwoordelijk voor alle communicatie richting het overige personeel/ leerlingen/ leden e.d. ​

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie