Nieuw coronavirus

Aantal keer bekeken: 145554, Laatst gewijzigd: woensdag, 06 januari 2021

Inhoudsopgave

1. Cijfers

2. Aangepaste dienstverlening

3. Informatie over het virus en de aanpak

4. Mentale gezondheid

5. Contactgegevens voor overige vragen

6. Compliment, idee of klacht over de Corona dienstverlening


1. Cijfers

Regionale cijfers, zoals de aantallen positief geteste personen, ziekenhuisopnames en overleden personen vindt u op ons dashboard eengezonderhollandsmidden.nl.

Landelijke cijfers vindt u op de website van het RIVM. Deze wekelijkse update verschijnt elke dinsdag. Landelijke cijfers per dag vindt u op corona-dasboard van de Rijksoverheid.

 


2. Aangepaste dienstverlening

De GGD Hollands Midden heeft haar dienstverlening aangepast tijdens deze coronatijden. Kijk daarvoor op onze pagina Aangepaste dienstverlening.

De GGD Hollands Midden ontvangt regelmatig aanbiedingen van bedrijven en particulieren om te ondersteunen bij de COVID-19 bestrijding. Wij zijn dankbaar voor dit aanbod en waarderen het dat mensen meedenken. Op dit moment hebben wij geen extra hulp nodig. Houd deze website in de gaten voor de meest recente informatie hierover. 

 


3. Informatie over het virus en de aanpak

Informatie voor zorgprofessionals: kijk op onze pagina Zorgprofessionals .
Informatie voor scholen: kijk op de pagina Scholen en coronavirus.

Lockdown tot en met dinsdag 19 januari 2021

Van dinsdag 15 december tot en met ten minste dinsdag 19 januari geldt een lockdown om contacten tot een minimum te beperken. De maatregelen:

  • Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen
  • Ontvang thuis maximaal 2 personen van 13 jaar of ouder
  • Dringend advies om thuis te werken
  • Sluiting van bepaalde winkels, kappers, theaters, dierentuinen, zwembaden, restaurants. De volledige lijst vindt u op de website van de Rijksoverheid.
  • Het openbaar vervoer is alleen voor noodzakelijke reizen.
  • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten
  • Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan
  • Boek tenminste tot medio maart geen reizen naar het buitenland en ga ook niet naar het buitenland

Voor meer informatie en de uitzonderingen op de maatregelen kijkt u op de website van de Rijksoverheid en de infographic hieronder.

Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19

De Tijdelijke wet maatregelen covid-19 is ingegaan op 1 december 2020 en geldt 3 maanden. Als dat nodig is, kan de coronawet steeds 3 maanden worden verlengd. Maar het kan ook dat de wet eerder wordt ingetrokken, zodra deze niet meer nodig is. Meer informatie vindt u op deze webpagina van de Rijksoverheid.

Mondkapjesplicht

Vanaf 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Lees hier waar u een mondkapje moet dragen, hoe u een mondkapje draagt en wat goede mondkapjes zijn. Ook vindt u hier informatie over de mondkapjesplicht voor mensen met een beperking of een ziekte, o.a. hoe zij kunnen aantonen dat zij geen mondkapje kunnen dragen.

Basis- en leefregels en maatregelen

Alleen samen krijgen we corona onder controle. Dat lukt alleen als iedereen zich houdt aan de basis- en de leefregels: website van de Rijksoverheid.

De regels voor binnen en buiten vindt u op deze pagina van de Rijksoverheid, en in de infographic hieronder. Die geldt nog steeds.

Belangrijke websites:

Kijk op de websites van het RIVM en de Rijksoverheid. Hier vindt u onder andere antwoorden op veelgestelde vragen.
Er is makkelijke en begrijpelijke informatie over het nieuwe coronavirus beschikbaar in verschillende talen op de website van Pharos. Vertalingen van de persconferenties in diverse talen (onder meer Pools, Berber, Tigrinya, Farsi) vindt u op de website van Global Talk.
Kinderen en jongeren kunnen terecht op de website van het Nederlands JeugdinstituutHoezitdatinfo. (deel je tips en zorgen via de chat) en Slimmerchillen.

Steffie legt het coronavirus in makkelijke taal uit met een filmpje

201214 Maatr 14Dec NL 1080x1350


4. Mentale gezondheid

De huidige maatregelen waardoor veel mensen thuiszitten en geen contact hebben met anderen, kunnen gevoelens van angst, spanning en eenzaamheid geven.

Bezoek daarom deze website voor informatie en advies.

 


5. Heb je nog een vraag?

Belangrijke telefoonnummers, emailadressen en websites

Vragen van burgers

Rijksoverheid

0800-1351 (landelijk publieksinformatienummer, elke dag van 08:00-20:00 uur,
vanuit het buitenland: +31 20 2051351)

085-0782878 (callcenter GGDHM, elke dag van 08:00 -17:00 uur)

Mail:vragenovercorona@ggdhm.nl

Vragen van zorgprofessionals, instellingen en scholen

0800-1351 Rijksoverheid elke dag van 08:00-20:00 uur

085-0782876 (specialistenlijn, door de week 08:30-17:00 uur en in het weekend van 09:00-17:00 uur)

Doof of slechthorend? Ook dan kun je bellen, via de Teletolkdienst van KPN. Met de Tolkcontact-app kan het ook. Zie voor meer informatie hierover de website van Tolkcontact en KPN.


 6. Compliment, idee of klacht over de Corona dienstverlening

Complimenten, ideeën of klachten over hoe wij onze Corona diensten of ons contact rondom Corona kunnen verbeteren, kunt u melden via dit formulier

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie