Rook en roet

Aantal keer bekeken: 5862, Laatst gewijzigd: dinsdag, 10 april 2018

Veel mensen denken dat rook van een brand bij een chemisch bedrijf gevaarlijker is dan rook van een gewone- of natuurbrand. Schone rook bestaat echter niet, elke rookwolk bevat stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Blijf uit de rook! Rook is altijd ongezond.

Gezondheidseffecten

Bij inademen van rook kunt u last krijgen van geprikkelde ogen, neus en luchtwegen. Deze effecten herstellen vaak op korte termijn. Er kan een benauwd gevoel en kortademigheid optreden bij personen met (over)gevoelige luchtwegen of met een longaandoening, zoals astma. Kinderen hebben een relatief een groter longoppervlak, waardoor ze meer rook inademen en sneller klachten kunnen krijgen.

De gezondheidseffecten van rook hangt vooral af van de hoeveelheid rook die u inademt en de duur. Hoe meer rook u heeft ingeademd, hoe sneller uw lichaam reageert en hoe langer de klachten kunnen aanhouden. Bij inademing van veel rook kan een rookvergiftiging optreden, door bijvoorbeeld koolmonoxide.

Wanneer de gezondheidsklachten na beëindiging van de blootstelling vrijwel direct verdwijnen is de kans op blijvende gezondheidsschade onwaarschijnlijk. Indien de gezondheidsklachten na beëindiging van de blootstelling aan blijven houden, kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Wat moet ik doen?

Blijf uit de rook! Rook is altijd ongezond.

  • Ga nooit kijken bij een brand.
  • Zoek een plek op waar u geen last heeft van de rook of ga op voldoende afstand staan waar bovendien de rook van u afwaait. Kunt u niet uit de rook blijven, span dan zo min mogelijk in. Bij inspanning ademt u meer lucht in en dus ook meer rook.
  • Waarschuw mensen in uw omgeving om uit de rook te blijven.
  • Komt de rook bij uw huis, ga dan naar binnen en sluit ramen en deuren en schakel mechanische ventilatie uit. Zet ramen en deuren weer open en schakel het ventilatie systeem in wanneer de rook weg is en het gebied is vrijgegeven.
  • Heeft u in de rook gestaan? Was dan uw kleding om zo brandlucht en roetdeeltjes te verwijderen.

Voorkom zoveel mogelijk dat u neergeslagen roet binnen krijgt:

  • Vermijd contact met roetdeeltjes. Was na aanraking handen met water en zeep.
  • Voorkom dat roet in uw huis terecht komt. Reinig vieze schoenen en spoel tuinpaden schoon met veel water.
  • Eet geen gewassen met zichtbare roetdeeltjes erop of gewassen die mogelijk op een besmette bodem staan.
  • Maak tuinmeubels, speeltoestellen, auto’s, kozijnen etc. schoon met een sopje. Gebruik het liefst handschoenen en was uw handen na het schoonmaken.
  • Houd honden bij uitlaten zoveel mogelijk weg van roetdeeltjes. Was uw huisdier na mogelijk contact met roet.

Luister bij calamiteiten naar de actuele adviezen van uw gemeente en andere betrokken instanties. U kunt ook de website http://www.crisis.nl raadplegen.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u in het Informatieblad rook en gezondheid (pdf)

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie