Lood

Aantal keer bekeken: 6682, Laatst gewijzigd: maandag, 10 februari 2020

Lood kan negatieve effecten hebben op de gezondheid, vooral bij jonge kinderen tot en met 7 jaar. Als zij te veel van het metaal binnenkrijgen, kan dat een nadelig effect hebben op hun leervermogen. Met eenvoudige tips kan blootstelling aan lood voorkomen worden.

De bodem in regio Hollands Midden is een stuk schoner dan vroeger. Maar toch is de grond nog niet overal schoon, vooral in oudere delen van de steden en oude dorpskernen. Een van de stoffen die in de bodem voorkomt is lood.

Lood en gezondheid

Lood kan een risico opleveren als je het inslikt. Vooral jonge kinderen zijn gevoelig voor lood. Als zij te veel van het metaal binnenkrijgen, kan dat een nadelig effect hebben op hun leervermogen.
Jonge kinderen kunnen lood uit de bodem binnenkrijgen doordat zij bij het buitenspelen vieze vingers in hun mond steken. De grond die zij zo in hun mond krijgen, kunnen ze doorslikken. Lood wordt ook opgenomen door groenten die op vervuilde grond worden geteeld. Als iemand veel groenten uit eigen tuin eet waar lood in de grond zit, kan dat een bijdrage leveren aan de loodblootstelling. Ook drinkwater kan soms een belangrijke bron zijn. Meer informatie over lood in drinkwater.

Bodem (als u niet zeker weet of de grond lood bevat):

 • Kies voor (waterdoorlatende) bodembedekking zoals (kunst-)gras, groenblijvende bodembedekkers, grind of breng een schone laag grond aan op plekken waar kinderen spelen.
 • Kies voor een zandbak met schoon zand.
 • Laat uw kinderen hun handen wassen na het buitenspelen en voor het eten.
 • Was ook zelf uw handen na het tuinieren in eigen tuin en voor het (bereiden van) eten.
 • Kweek groente en fruit in plantenbakken met schone teelaarde.
 • Was zelfgekweekte groenten en fruit grondig.
 • Ga de inloop van grond in huis tegen door schoenen uit te doen voor u naar binnen gaat.
 • Stofzuig regelmatig uw huis, vooral als u of uw kinderen regelmatig met grond aan de schoenen het huis inkomen.

Hoe weet ik of de grond in mijn tuin vervuild is?

Het meeste lood in de bodem is te vinden in oudere delen van de steden (vooroorlogse wijken) en in (voormalige) industriegebieden. Ook in oude dorpskernen kan lood in de bodem terecht zijn gekomen. Informatie over de bodemkwaliteit bij u in de buurt is te vinden via www.odmh.nl/atlas (regio Midden-Holland) en www.odwh.nl (regio Zuid-Holland Noord)

Hoe kwam het lood in de bodem?

Lood is in de bodem gekomen door de langdurige bewoning en industrie in de stad. Vroeger was men zich niet bewust van het risico van lood op de gezondheid en kwam loodhoudend afval in de bodem terecht. Het komt daarom al eeuwenlang in de bodem voor en gaat niet vanzelf weg.
De hoeveelheid lood in het milieu is wel veel minder dan vroeger. Zo is lood uit benzine en verf gehaald en zijn op veel plekken loden waterleidingen vervangen. Daarnaast blijft het belangrijk om de nog bestaande bronnen van loodverontreiniging aan te pakken. Dat gebeurt op momenten waarbij er in de grond wordt gewerkt, bijvoorbeeld bij nieuwbouwprojecten.

Meer informatie

 • Vragen over lood en gezondheid: GGD team Milieu, hygiëne en gezondheid : mhg@ggdhm.nl of telefoon 088 - 308 3381
 • Vragen over lood in de bodem: Omgevingsdienst West-Holland www.odwh.nl en Omgevingsdienst Midden Holland www.odmh.nl
 • Kijk voor de rapportage van het RIVM op www.rivm.nl en gebruik de zoekterm ‘lood’
Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie