Bedwantsen

Aantal keer bekeken: 9256, Laatst gewijzigd: dinsdag, 07 januari 2020

Bedwantsen zijn een toenemend probleem en kunnen vervelende klachten veroorzaken. Lange tijd kwam het insect weinig voor in Nederland, maar door onder andere het toenemend internationaal reisverkeer vindt verspreiding plaats. Bedwantsen kunnen onder andere voorkomen in hotels, gezondheidsinstellingen en het openbaar vervoer, maar ook in uw woning.

Kenmerken

Bedwantsen zijn bloedzuigende insecten die met het blote oog goed zichtbaar zijn. Ze voeden zich met bloed van de mens of dier en kunnen daarom alleen leven in de nabije omgeving van dier en mens. Bedwantsen houden zich schuil in het donker en komen naast de slaapkamer ook voor in banken, kleding en elektronica.
Een volwassen bedwants lijkt op een appelpitje, rond van achter en spitser van voren. Bedwantsen zijn roodbruin van kleur en zijn donkerrood na een ‘bloedmaaltijd’, waarbij een volwassen bedwants een lengte van één centimeter kan bereiken.
Als u uitwerpselen vindt in de vorm van bruinzwarte puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen of stopcontacten, dan kan dat betekenen dat u last heeft van bedwantsen. In de buurt van hun donkere schuilplaats kunt u donkere huidschilfers aantreffen. Bedwantsen kunnen zich snel verspreiden, onder andere via scheuren en naden in muren. Daarnaast komen ze via bagage, meubilair of beddengoed in andere woningen terecht.

Gezondheid

De gezondheidsklachten van bedwantsen varieren van geen reactie tot uitgebreide huidklachten met jeuk (bedwants-striemen). De klachten treden na 1 tot 12 dagen op. De wondjes genezen over het algemeen snel, maar de rode vlekken verdwijnen pas volledig na enkele weken. Behandeling van klachten door bedwantsen heeft over het algemeen geen zin. Als de huiduitslag erg uitgebreid is en de jeuk ernstig, kunt u uw huisarts raadplegen.

Wat kunt u doen?

Vermoedt u dat bedwantsen mee zijn gekomen in uw bagage:

  • Controleer uw bagage. Doe dit het liefst buiten of op een wit zeil midden in de kamer.

Treft u bedwantsen aan:

  • Was uw kleding op 60 ºC of vries kleding in op -14°C gedurende 1 week.
  • Voorkom verspreiding: verplaats spullen voorzichtig en versleep het liefst niets.
  • Maak elektronica open en inspecteer visueel.
  • Vries overig materiaal in op -14°C door ze losjes in afsluitbare plastic zakken te doen. Let op dat door condensatie mogelijk waterschade optreedt.

Vermoedt u dat bedwantsen zich in uw woning hebben verspreid, schakel dan een deskundig bedrijf in. Om bedwantsen duidelijk aan te tonen is nauwkeurig onderzoek met een zaklamp noodzakelijk. Wij adviseren om het aangetroffen insect te laten determineren, aangezien andere insecten dezelfde klachten kunnen veroorzaken. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Treft u bedwantsen aan, dan vindt u op de websites van de brancheverenigingen Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven of Platform Plaagdierbeheersing aangesloten verdelgingsbedrijven. Deze bedrijven zijn gecertificeerd en hebben diverse noodzakelijk nascholing gevolgd om bedwantsen veilig te bestrijden. Ga dus niet zelf aan de slag!

Meer informatie

Informatieblad Bedwantsen (pdf)
Kennis- en Adviescentrum dierplagen (http://www.kad.nl/)
Determinatie insecten (http://www.kad.nl/nl/diensten/onderzoek/determinatie)
Gecertificeerde verdelgingsbedrijven (https://www.nvpb.org/organisatie/ledenfilter?p=12 ) of (https://www.platformplaagdierbeheersing.nl/leden/ )

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie