Scholen en het coronavirus

Aantal keer bekeken: 4224, Laatst gewijzigd: dinsdag, 11 mei 2021

Inmiddels zijn, naast de basisscholen en de kinderopvang, ook de middelbare scholen en de buitenschoolse opvang weer open. Speciaal voor de vragen van scholen en kinderopvang bij clusters heeft de GGD HM een speciaal scholenteam in het leven geroepen.

Scholenteam - ook voor kinderopvang

Het scholenteam richt zich volledig op het adviseren van ouders van schoolgaande kinderen, docenten, pedagogisch medewerkers en directies van onderwijsinstellingen en kinderopvang, daar waar één of meerdere besmettingen zijn geconstateerd. 

Heeft u een vraag ...

 • over de gevolgen van het coronavirus voor (gast)ouders, kinderopvangorganisaties, scholieren en het onderwijs? Kijk op de website van de Rijksoverheid.
 • over iets anders dan een cluster of besmetting, bel dan ons callcenter via 085-0782878. Bent u directeur van een school of kinderopvanglocatie bel dan de specialistenlijn op 085-0782876.
 • over de algemene corona maatregelen op uw school op kinderopvanglocatie? Dan kunt u contact opnemen met de voor u bekende contactpersoon, bijvoorbeeld de jeugdverpleegkundige van het wijkteam. Heeft u die niet? Bel dan naar het Klant Contact Centrum: 088 254 23 84. Zij helpen u verder naar de juiste Jeugdgezondheidszorgmedewerker.
 • i.v.m. een corona besmetting op uw school of kinderopvanglocatie? De directie van de school kan bellen naar 085-0782876 en mailen naar clusters-corona@ggdhm.nl. Het genoemde telefoonnummer is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 08:30-17:00 uur en in het weekend van 09:00-17:00 uur. Ouders of docenten of pedagogisch medewerkers kunnen bellen naar 085-0782878 of mailen naar vragenovercorona@ggdhm.nl
 • over sneltesten: kijk op zelftesteninhetonderwijs.nl. Toch nog vragen? Directeuren van scholen en kinderopvangorganisaties kunnen ons bellen op 085-0782876. 

Kinderopvang

Kijk op Informatie voor kinderopvangorganisaties en gastouders.  Hier vindt u de te nemen maatregelen, wat de doen als een kind verkoudheidsklachten heeft, etc. 

Basisscholen

Om de verspreiding van het virus te voorkomen, zijn er extra maatregelen voor basisscholen. Kijk op Coronavirus en basisonderwijs en speciaal (basis)onderwijs en het Generiek kader kinderopvang en scholen 0-12 jaar van het RIVM. Praktische handleidingen, zoals voor de inrichting van de klaslokalen, vindt u op de website van de PO-raad. Antwoorden op veelgestelde vragen vindt u op de site van Lesopafstand.

De meest ingrijpende veranderingen in het vernieuwde Generieke kader zijn:

 • Alle kinderen worden nu aangemerkt als nauw contact als ze >15 min op minder dan 1,5 meter in contact zijn geweest met een positieve index.
  Eerder was dit onder de twaalf jaar alleen als er frequent en intensief contact was geweest.
 • Alle kinderen moeten thuisblijven van school en sporten als ze nauw contact zijn van iemand die besmet is, óók als ze onder de twaalf jaar zijn.
  (Voorheen mochten kinderen < 12 (groep 8) als ze nauw contact waren, nog wel naar sport en naar school.)
 • Kinderen < 12 jaar hoeven nog steeds geen 1,5 meter afstand te houden, echter de consequenties van deze regel wordt met het bovenstaand beleid wel veel groter.

Voortgezet onderwijs

informatie over maatregelen, maatwerk en prioriteiten, quarantaine en eventuele schoolsluiting vindt u op deze site: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/onderwijs-en-kinderopvang/voortgezet-onderwijs. Antwoorden op veelgestelde vragen vindt u op Lesopafstand.

Thuisblijven en Quarantaine

Wanneer moet uw kind thuisblijven? Kijk op deze pagina Gezinnen met kinderen en quarantaine.
Hier vindt u

 • de regels voor kinderen tot 4 jaar
 • de regels voor kinderen vanaf 4 jaar
 • de gevolgen voor het gezin als een kind klachten heeft
 • of als iemand anders in het gezin klachten heeft
 • de gevolgen als iemand in huis corona heeft
 • de gevolgen als iemand op school of de kinderopvang corona heeft.

Testen onderwijs- en kinderopvangpersoneel

Onderwijs- en kinderopvangpersoneel kan met voorrang worden getest op corona.
U heeft een voorrangsverklaring nodig van uw schoolleider of werkgever. Maak dan een testafspraak via het prioriteitsnummer: 0800 – 8101. Het nummer is dagelijks bereikbaar tussen 07.30 en 20.00 uur. U wordt zo snel mogelijk getest. Meer informatie op de pagina Leraren testen op corona en Medewerkers kinderopvang testen op corona.

De GGD Hollands Midden heeft ook enkele sneltestlocaties. Kijk daarvoor op onze pagina Testen. Als u, als directeur van een school of kinderopvangorganisatie, wilt weten of u gebruik kunt maken van de sneltestlocaties kunt u bellen met 085-0782876.

Ventilatie op scholen

Voor specifieke informatie over ventilatiesystemen kunt u terecht op de site van de VO-raad (Ook voor basisonderwijs) en op Corona en ventilatie schoolgebouwen.

Als u als school alle protocollen hebt doorlopen, maar nog steeds vragen hebt kunt u terecht bij het team Medische Milieukunde van GGD Hollands Midden. Samen kunnen we onderzoeken wat de situatie precies is en of we uw vraag kunnen beantwoorden. Neem hiervoor contact op met de afdeling Medische Milieukunde via mmk@ggdhm.nl. 

Veel gestelde vragen

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor antwoorden op veelgestelde vragen. 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie