Bij een melding van mazelen start de GGD een bron- en contactonderzoek om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. We kijken waar de mazelen vandaan komt en met wie de patiënt contact heeft gehad. We controleren ook of deze persoon voldoende is beschermd. Als dat niet het geval is, bieden we alsnog vaccinatie aan.
Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte begint met koorts, hangerigheid, (neus)verkoudheid en hoesten. Na 3 tot 7 dagen ontstaan rode vlekjes op de huid. Eerst achter de oren, daarna over het hele lichaam. Personen met mazelen krijgen soms ook ontsteking van de ogen, oorontsteking of longontsteking.
Je kunt flink ziek worden van mazelen. Dit geldt vooral voor:
• Baby's jonger dan 1 jaar
• Zwangeren die niet gevaccineerd zijn en nooit mazelen hebben gehad
• Mensen met een ernstig verminderde weerstand
Mazelen werd lange tijd bijna niet gezien in Nederland. Dit was omdat voldoende mensen tegen mazelen waren gevaccineerd. We zien echter al een tijd dat de vaccinatiegraad (het percentage mensen in Nederland dat zich laat vaccineren) afneemt. Als de vaccinatiegraad onder de 95% komt, bestaat het risico dat oude ziektes terugkomen. Bij mazelen is dat nu het geval.
De beste bescherming tegen mazelen is vaccinatie. Adviezen over handen wassen en hoe te hoesten, zijn voor mazelen niet voldoende. Als vaccinatie geen optie is voor iemand, is vermijden van contact het enige werkzame alternatief. Kinderen worden in Nederland vanaf 14 maanden gevaccineerd tegen mazelen.
Wees alert op klachten die bij mazelen horen. Heb je klachten of ben je in contact geweest met iemand met mazelen? Neem dan telefonisch contact op met je (huis)arts en vertel dat je aan mazelen denkt.