Deelnemers missen om mensen in echt te kunnen ontmoeten. Dat gevoel is toegenomen sinds de vorige ronde van het gedragsonderzoek. Ook bewegen deelnemers minder. De helft geeft bijvoorbeeld aan dat ze niet iedere dag 30 minuten bewegen. Ook zegt 58% niet te sporten.
De testbereidheid bij klachten is gestegen. Zelftesten worden daarbij meer gebruikt dan een NAAT-test (zoals een PCR of TMA); 61% gebruikte de zelftest binnen 24 uur, voor de NAAT-test was dit 42%. Ook worden de leefregels als iemand klachten heeft beter opgevolgd.
De meting vond plaats in de week van 19-23 januari. Er waren toen hoge besmettingscijfers en er was sinds 18 december een lockdown. Na 14 januari kwamen de eerste versoepelingen, maar bleven de horeca en culturele instellingen nog dicht. Na 25 januari gingen deze sectoren weer voor een deel open.
Vanaf zaterdag 26 februari veranderen de openingstijden van de teststraten. In Gouda kan personeel uit het onderwijs en de kinderopvang voortaan terecht voor een sneltest tussen 07.30-08.30 uur. Er verandert ook een aantal openingstijden voor de teststraten in Leiden, Lisse en Nieuwveen. Op de website www.ggdhm.nl/coronatest vind je de nieuwe openingstijden.
Het is niet mogelijk om zonder afspraak langs te komen. Een afspraak voor een coronatest maak je via 0800-1202 of www.coronatest.nl.
Op 3 maart is het voor de allerlaatste keer mogelijk om langs te komen op het speciale prikangstspreekuur van de GGD Hollands Midden. Het speciale spreekuur stopt omdat er de laatste weken nog maar weinig aanmeldingen zijn. Mensen met prikangst die na 3 maart willen langskomen, kunnen op de vaccinatielocatie zeggen dat ze prikangstig zijn. Er wordt dan extra tijd en aandacht besteed aan de vaccinatie.
Op de test- en vaccinatielocaties van de GGD Hollands Midden blijven de maatregelen om een mondkapje te dragen en 1,5 meter afstand te houden gelden. Dat geldt ook voor de pop-uplocaties. De reden hiervoor is dat meer dan de helft van de mensen die zich bij de GGD laat testen op dat moment een corona-infectie heeft. Wij willen voorkomen dat zij anderen besmetten. Op de GGD-vaccinatielocaties komen juist mensen die niet volledig zijn gevaccineerd, waaronder ook mensen met een zwakke gezondheid. Door het mondkapje en de 1,5 meter afstand blijft het ook voor hen veilig om langs te komen.
In de eerste week van maart prikken de mobiele vaccinatieteams op bijna 20 pop-up locaties in de regio. Nieuwe locaties zijn de bibliotheek in Noordwijk op 4 maart, het gemeentehuis in Lisse op zaterdag 5 maart en buurtcentrum van Noord in Gouda op 5 maart. In een aantal gemeenten zijn we eerder geweest. De GGD is weer aanwezig op vier plekken in de gemeente Alphen aan den Rijn, drie in de gemeente Leiden, twee in de gemeente Katwijk en twee in Kaag en Braassem. In Bodegraven, Krimpenerwaard en Voorschoten staan we elk op één priklocatie. Voor meer informatie kijk je op: www.ggdhm.nl/vaccinatielocaties-corona. Op al deze pop-up locaties kun je een eerste, tweede en boosterprik halen.
Op dit moment heeft 86% van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad. 84% van de 12-plussers is volledig gevaccineerd. Daarnaast is de boostercampagne in volle gang. Tot en met week 6 hebben 372.985 inwoners van onze regio een boosterprik gehad.
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.