Testlocatie corona voor zorgmedewerkers van start

woensdag, 15 april 2020

Testlocatie

UPDATE 15 april - Vanaf maandagmiddag 6 april kan zorgpersoneel uit de regio Hollands Midden zich op corona laten testen bij de drive-in naast het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp. De GGD Hollands Midden, SCAL Medische Diagnostiek en het Alrijne ziekenhuis werken hierin samen. De test drive-in is bedoeld voor zorgmedewerkers van andere zorginstellingen dan ziekenhuizen, werkzaam in de regio Hollands Midden. 

Testen voor zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers werken iedere dag met kwetsbare personen. Daarom is het van groot belang dat er duidelijkheid komt of zorgmedewerkers met klachten kunnen blijven werken. Minister Hugo de Jonge heeft op de persconferentie van 31 maart 2020 aangekondigd dat al het zorgpersoneel in Nederland vanaf 6 april, bij klachten, getest moet kunnen worden op corona: “Als we door te testen weten dat zij geen corona hebben kunnen zij aan het werk blijven. Als zij wel corona hebben dan moeten ze thuis blijven en voorkomen we op die manier verdere verspreiding”. Zorgpersoneel in de regio Hollands Midden (* zie afbeelding onderaan voor de betreffende gemeenten) kan voor deze coronatest, op afspraak, terecht bij de coronatest drive-in bij het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp.

Wie kunnen zich laten testen?

De coronatest drive-in is bedoeld voor zorgmedewerkers met klachten -kortademigheid, verkoudheidsklachten en/of koorts-, die werkzaam en/of woonachtig zijn in de regio Hollands Midden. Denk aan medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ. Maar ook huisartsen zijn welkom. Zorgmedewerkers van ziekenhuizen kunnen zich in het eigen ziekenhuis laten testen. 

Nieuwe testlocatie Alrijne 1

Werkwijze

Zorgmedewerkers die klachten hebben, bellen met hun bedrijfs- of arbo arts, of met hun leidinggevende. Die bepaalt of de medewerker getest mag worden. Vervolgens belt de zorgmedewerker het callcenter van de GGD Hollands Midden (085-0782878) om een afspraak te maken voor de drive-in. De zorgmedewerker komt op het afgesproken tijdstip met de auto naar Leiderdorp en blijft gedurende de test in de auto zitten. Na de afname analyseren de samenwerkingspartners Alrijne microbiologie en Eurofins | NMDL de test in de laboratoria en delen de uitslag met de GGD. De zorgmedewerker ontvangt binnen 48 uur na het afnemen van de test de uitslag van de GGD. Indien de test negatief is en er dus geen corona is vastgesteld, ontvangt de geteste medewerker een e-mail met de uitslag. Als de medewerker positief getest is en dus corona heeft, wordt de medewerker gebeld. 

Testbeleid

Wij krijgen regelmatig vragen binnen van inwoners met de vraag of ook zij getest kunnen worden op corona. Kijk voor een toelichting op het huidige testbeleid op de site van het RIVM. Speciaal voor zorgverleners is er een pagina met uitgebreid testbeleid.

 

* De gemeenten die onder de noemer Hollands Midden vallen;

Gemeenten HM

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie