Meldingen positieve testuitslagen onterecht naar huisarts gestuurd

maandag, 03 mei 2021

Sinds maandag 19 april worden positieve testuitslagen door de GGD’en aan huisartsen doorgegeven via een geautomatiseerde ICT-koppeling. Dit gebeurt alleen wanneer u daar toestemming voor heeft gegeven. Op maandag 26 april bleek echter dat alle positieve testuitslagen werden doorgezet en de koppeling geen check uitvoerde op de vereiste toestemming. De zogenaamde ‘consent-functie’ bleek niet geactiveerd. Dit is het vinkje waar u expliciet toestemming geeft om uw gegevens te delen met uw eigen huisarts. Na deze ontdekking is dit direct hersteld. Sinds maandagavond 26 april worden alleen de positieve uitslagen doorgegeven van personen die hier toestemming voor hebben gegeven.

Genomen maatregelen

  • De koppeling is direct na de ontdekking aangepast.
  • Sinds maandagavond 26 april worden alleen positieve uitslagen doorgegeven waar de persoon in kwestie toestemming voor heeft gegeven.                                                     
  • De partijen waarmee wordt samengewerkt wordt m.b.t. de koppeling zijn geïnformeerd, waaronder de Landelijke Huisartsen Vereniging en het Nederlands Huisartsen Genootschap.
  • De Autoriteit Persoonsgegevens is geïnformeerd.

We betreuren dat dit is gebeurd.

Hoe weet ik of mijn gegevens -ondanks geen toestemming- toch bij mijn huisarts zijn gekomen?

Wanneer u positief getest bent tussen 19 april 14.00 uur en 26 april 20.00 uur, is de kans groot dat uw positieve uitslag aan uw huisarts is gemeld. Ook als u daar geen toestemming voor heeft gegeven. De GGD Hollands Midden kan niet achterhalen om welke personen het precies gaat. Het gaat alleen om mensen die positief getest zijn, maar geen vinkje hebben aangekruist. 

Waarom ben ik niet geïnformeerd door GGD?

Het is voor ons als GGD niet mogelijk terug te halen om welke personen het gaat. We hebben er daarom voor gekozen om deze informatie op de website beschikbaar te stellen en op te nemen in een persbericht, zodat iedereen hier kennis van kan nemen. We betreuren dat deze procesfout is opgetreden en uw gegevens onterecht aan uw huisarts zijn verstrekt.

Kan ik er überhaupt voor zorgen dat test- / vaccinatiegegevens niet in een ICT-systeem terechtkomen?

Nee, als u een test laat doen bij de GGD of door de GGD gevaccineerd wordt, staan uw gegevens bij ons in de systemen. Het is wel mogelijk om de GGD te verzoeken uw gegevens te verwijderen of te anonimiseren na uw test of vaccinatie. Hoe u zo'n verzoek tot anonimiseren of verwijdering indient, vindt u hier.

Waarom is de Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd?

Dit hebben we uit zorgvuldigheid gedaan omdat de testuitslagen aan de huisarts doorgegeven zijn, zonder dat daar toestemming (consent) voor gegeven was. We vinden het belangrijk om de Autoriteit Persoonsgegevens hierover te informeren, juist omdat we op dit moment een grote maatschappelijke rol vervullen.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie