Coronabesmettingen in Hillegom: toename besmettingen (UPDATE)

maandag, 27 juli 2020

In het onderzoek naar de besmettingsuitbraak in de horecagelegenheid in Hillegom zijn er maandag twee nieuwe besmette personen bijgekomen die in de horecagelegenheid zijn geweest. Drie nieuwe besmette personen zijn erbij gekomen die contact met een van hen heeft gehad. De teller staat nu op 44. 33 positieven besmettingen in het café en 11 erbuiten.

Bron- en contactonderzoek in volle gang


De GGD monitort in het contactonderzoek alle nauwe contacten van deze besmette personen. Een nauw contact wil zeggen dat je met een besmet persoon contact hebt gehad op minder dan 1.5 meter en langer dan 15 minuten. Je hebt dan een hogere kans om ziek te worden en daarom word je gevraagd om twee weken in thuisquarantaine te gaan en bij klachten je te laten testen. De GGD zet het bron- en contactonderzoek de komende tijd voort, dit kan nog nieuwe besmettingen aan het licht brengen.


Kan ik me laten testen zonder klachten?


We krijgen regelmatig de vraag, van bijvoorbeeld mensen die nauw contact hebben gehad met een besmet persoon, of zij zich ook zonder klachten kunnen laten testen. Dit is echter niet zinvol. Het zou namelijk betekenen dat je je élke dag zou moeten laten testen. Als de test van vandaag namelijk negatief is (je hebt geen corona) dan kan je er niet vanuit gaan dat je het de dag erna ook niet hebt. De test is een momentopname. Toch kan je wel besmet zijn en geen klachten hebben. Daarom nemen we met zijn allen maatregelen.


Combinatie van maatregelen


Op dit moment gaan wij ervan uit dat mensen die besmet zijn maar geen klachten hebben, het virus minder verspreiden. Om de kans nog kleiner te maken dat besmette mensen zonder klachten andere besmetten hebben we o.a. in Nederland afgesproken om 1.5 meter afstand tot elkaar te houden en vaak de handen te wassen. Ook adviseert de GGD mensen die nauw contact hebben gehad met een besmet persoon om 2 weken thuis te blijven, ook als ze geen klachten hebben. Al deze maatregelen samen maken de kans op verspreiding kleiner door mensen zonder én met klachten.

 

Milde klachten: laat je testen


De GGD Hollands Midden volgt de richtlijnen van het landelijke testbeleid. Dit betekent dat je je bij klachten kan laten testen op corona. Dit kan al bij minimale klachten, zoals een loopneus, keelpijn, verstopte neus, hoesten en niezen. Heb je geen klachten, houd je dan aan de algemeen geldende maatregelen. Zo voorkomen we samen dat corona zich verder kan verspreiden.De meest recente cijfers over corona per gemeente kun je vinden op Eengezonderhollandsmidden.nl.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie