Wat houdt bron- en contactonderzoek in?

vrijdag, 29 mei 2020

De GGD is druk bezig met bron- en contactonderzoek. Iedereen die positief is getest op corona, krijgt hiermee te maken. We vertellen je graag hoe dit precies in zijn werk gaat.

Klachten

Als je klachten hebt die op de symptomen van corona lijken, kun je worden getest op corona. Vanaf maandag 1 juni kun je bellen met het landelijk coronatest afsprakennummer 0800-1202.

Als je klachten hebt, is het belangrijk dat je de gedragsadviezen opvolgt die horen bij iemand die positief getest is op corona. Dat betekent: binnen blijven en in thuisquarantaine. Dit voorkomt namelijk dat je andere mensen besmet, mocht na de test blijken dat je inderdaad corona hebt.

Testen

Het is belangrijk dat je bij klachten zo spoedig mogelijk een testafspraak maakt. Ten eerste is het fijn voor jezelf om te weten of je corona hebt. Mocht je namelijk negatief getest worden, dan kun je weer uit thuisquarantaine. Ten tweede willen wij graag weten of je corona hebt. Dan kunnen wij zo spoedig mogelijk de mensen met wie je contact hebt gehad op de hoogte brengen, om zo verdere verspreiding te voorkomen. Je ontvangt de uitslag van de test binnen 48 uur.

Het bron- en contactonderzoek

Als je positief getest bent, bellen wij je op. Tijdens dit telefoongesprek hoor je allereerst aan welke gedragsregels jij je moet houden totdat je 24 uur klachtenvrij bent. Daarnaast brengen we je sociale omgeving in kaart. Dit noemen we bron- en contactonderzoek. We willen namelijk dat corona niet verder door jou of je directe omgeving verspreid wordt.

We brengen hierbij 3 groepen* in kaart:
1. Huisgenoten

2. Nauwe contacten: mensen met wie je langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter bent geweest. En/of direct fysiek contact hebt gehad zoals bijvoorbeeld mensen die in je gezicht gehoest hebben of personen met wie je hebt gezoend.

3. Overige contacten: mensen met wie je in 1 ruimte bent geweest. Bijvoorbeeld collega's, familieleden, buren etc.
*) wij rekenen alle mensen mee met wie jij in de 48 uur voorafgaande aan je eerste klachten contact hebt gehad.

Al deze personen worden door de GGD geïnformeerd over het feit dat ze met een corona-positief persoon in contact zijn geweest. Wij vragen je dan ook hun contactgegevens met ons te delen.

Contacten die vallen binnen de groepen 1 en 2:
• Worden door ons gebeld;
• Ontvangen een brief met informatie en gedragsadviezen;
• Worden na 7 en 14 dagen teruggebeld met de vraag of ook zij klachten hebben ontwikkeld.

Contacten die vallen binnen groep 3:
• Ontvangen een brief met informatie en gedragsadviezen.

Deze infographic laat zien hoe het werkt:

Infographic BCO versie algemeen publiek versie 2

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie