‘Bijna 1 miljoen mensen hebben dagelijks te maken met armoede’

donderdag, 17 oktober 2019

Het is vandaag Wereldarmoededag. Ook de GGD Hollands Midden staat stil bij deze dag, want armoede is nog (te) vaak onzichtbaar en daar willen we graag iets aan doen.

In Nederland heerst helaas veel verborgen armoede, ook in onze regio. We zien niet altijd dat een kind zonder ontbijt naar school gaat. Of dat het broodtrommeltje zo goed als leeg is tussen de middag. Gemiddeld groeien liefst 2 à 3 kinderen per schoolklas op in armoede.

Hulp vragen voor iemand anders

Op de Wereldarmoededag staan we samen stil bij het feit dat bijna 1 miljoen mensen in Nederland dagelijks de gevolgen van armoede ondervinden. De stap om hulp te zoeken blijkt erg groot, vaak te groot, voor veel mensen. Wilt u helpen door een situatie te melden of hulp te vragen voor iemand anders? Kijk op www.hulpbijarmoede.nl om de juiste mensen in te schakelen.

De GGD GHOR plaatste gisteren en vandaag twee uitgebreide interviews met aandachtsfunctionarissen armoede binnen de GGD over hun ervaringen en werkwijze. De verhalen ‘Kijk door de ogen van een kind en zie wat rond armoede nodig is’ en ‘Armoedebestrijding is een kwestie van lange adem’ zijn nu te lezen.

Gezondheidsprogramma’s

Bij de GGD Hollands Midden vinden we dat mensen met een kleine beurs aan hun gezondheid moeten kunnen blijven werken. Voor inwoners met gezondheidsklachten en een kleine beurs bieden wij dan ook een aantal mogelijkheden;

  • Lekker in je Lijf: inwoners in de regio Hollands Midden met overgewicht en een gemeentepolis bij Zorg en Zekerheid kunnen kosteloos een beweegprogramma van 18 weken bij de fysiotherapeut volgen. Voor meer informatie zie: https://ggdhm.nl/thema-s/item/cursusaanbod/kosteloos-beweegprogramma-lekker-in-je-lijf.
  • Inwoners met een gemeentepolis in de gemeenten Alphen, Leiden en Zoeterwoude, die kampen met gezondheids- of stressklachten en met een zorgverlener over hun gezondheid zouden willen praten, kunnen contact opnemen met Leanne Reijnen van de GGD. Zij zal u meer informatie geven over wat het gesprek met de zorgverlener inhoudt en waar u terecht kan: LReijnen@ggdhm.nl.

Kijk voor informatie over de Wereldarmoededag ook hier.

Lunchen

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie