Basisscholen in de Stevenshof Rookvrij!

donderdag, 09 januari 2020

Sinds afgelopen donderdag zijn de schoolterreinen van de basisscholen De Stevenshof, ’t Klankbord en De Zwaluw officieel rookvrij. De basisscholen vragen iedereen het terrein voortaan rookvrij te houden om kinderen het goede voorbeeld te geven. Hiermee willen de basisscholen kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

Iedereen is en blijft welkom op het schoolterrein, ook rokers. Wel vragen de basisscholen rokers om buiten het zicht van kinderen en buiten de speelplek te roken.

Rookvrije estafette

Om dat officieel te maken, was de Leidse wethouder Marleen Damen aanwezig om in een ‘rookvrije estafette’ een Rookvrijbord te onthullen op drie schoolpleinen. Zij kreeg het bord overhandigd van de speciale Kinderraad bij basisschool De Stevenshof. Dit bord hebben de drie scholen samen laten maken. Het bord werd daarna meegenomen richting de andere twee scholen, om zo ook deze schoolpleinen officieel te openen als rookvrij schoolterrein.

Wethouder Damen is blij met deze nieuwe stap. “Complimenten aan de scholen dat dit zo groot wordt aangepakt, want als wethouder gezondheid, jeugdzorg en welzijn vind ik het heel belangrijk dat alle kinderen gezond kunnen opgroeien. En roken is natuurlijk niet gezond.”

Ook Loena en Amanda van de Kinderraad zijn blij met de stap, maar blijven actief. Amanda: “Ik ben bezig met het maken van een filmpje om ervoor te zorgen dat mensen stoppen met roken. Dit filmpje komt ook op de website, zodra het klaar is!” Loena gaf op haar beurt nog een aantal tips mee om mensen te helpen met stoppen.

Zien roken, doet roken

We willen allemaal dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Met een rookvrij schoolterrein geven we kinderen het goede voorbeeld, voorkomen we het schadelijke meeroken, vermijden we het gevaar van brandwonden én voorkomen we dat kinderen peuken oppakken en in hun mond stoppen. Een rookvrij schoolterrein draagt bij aan de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’.

De GGD Hollands Midden ondersteunt basisscholen in Leiden bij het toewerken naar een rookvrij schoolterrein. De GGD doet dat in opdracht van de Gemeente Leiden.

Ouders die op zoek zijn naar informatie over gezond opgroeien kunnen kijken op www.cjgleiden.nl. Als u als school in de regio Hollands Midden aan de slag wil met een rookvrije generatie, kunt u contact opnemen met GBjeugd@ggdhm.nl.

Rookvrijbord onthuld

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie