Blog

Aantal keer bekeken: 10233, Laatst gewijzigd: woensdag, 06 november 2019

De sleutel tot succesvol innoveren : door Rachelle Robbe

Pasfoto Rachelle

​Muren van baksteen begroeid met mos, een glazen dak op stalen dragers, steigerhouten wegwijzers, alles in de ruimte oogt industrieel, modern en hip. Geen betere plek voor een E-health festival dan het Scheltema in Leiden, want alles ademt 'toekomst'. Voor professionals in de zorg die last hebben van FOM, the fear of missing out, is dit festival the place to be.

De ene key note speaker volgt de andere op met voorbeelden van serious games, wearables en cliënt-portalen. Maar nog meer staat de vraag centraal wat er nodig is om de vervolgstap te maken, om E-health een onderdeel te maken van de gewone zorg. Hoe maak je de beweging van de wachtkamer naar de woonkamer?

Hoe krijg je medewerkers zover dat ze technologie gaan gebruiken?

De mogelijkheden voor digitale toepassingen zijn legio, maar als zorgorganisatie loop je gauw achter de feiten aan in een poging de laatste ontwikkelingen te volgen. Deze gaan zo snel dat het je duizelt. De implementatie blijft in veel organisaties dan ook achter, waarbij er nog te vaak naar de zorgprofessional wordt gekeken 'die niet wil, niet durft of niet kan'.

Dit terwijl het in organisaties ontbeert aan de juiste condities om creatieve en innovatieve oplossingen te laten ontstaan. Hier ligt een taak voor het management om een omgeving te creëren waarin outside the box denken wordt aangemoedigd, waar het stellen van vragen meer wordt gewaardeerd dan het geven van het juiste antwoord, waarin mensen worden vrijgemaakt om te experimenteren en een omgeving waar fouten maken mag, nee moet.

Ook ontbreekt het nog te vaak aan een duidelijke visie op innovatie: Waarom kies je voor technologie? Wat wil je omarmen en wat hebben we daarvoor nodig? Zie je het als een manier om personeelstekort op te lossen, te bezuinigen of als een kans om de kwaliteit van zorg te verbeteren? Welke onderdelen van de klantreis kan je automatiseren of verbeteren met technologie? Welke stappen in het medische proces kan je verbeteren of ondersteunen met E-health? Wat kost de innovatie (aanschaf technologie, scholing medewerkers, etc.) en wat levert het op? Welke cultuurverandering is er nodig om professionals mee te krijgen?

Zonder deze omstandigheden en een duidelijke visie wordt een 'oude organisatie' zelfs met de nieuwste technologie, slechts een 'dure oude organisatie' i.p.v. een broedplaats voor vernieuwing. Een gemiste kans want je blijft achter in een omgeving die steeds meer digitaliseert.

 

Maar hoe creëer je de juiste omstandigheden dan?

Heel simpel: beter goed gejat, dan slecht bedacht… Zo vertelt Liesbeth Boyce, senior adviseur Innovatie van Basalt Revalidatie in Leiden hoe zij werken met een Community of Practice: 'innovatiemedewerkers' (eigenlijk gewoon professionals van de werkvloer met een frisse blik) werken samen met ICT-collega's, innovatiepartners (cliënten), hogescholen, universiteiten en bedrijven aan nieuwe ideeën om de zorg te innoveren, zoals games waarmee cliënten thuis kunnen oefenen.

En wat leren we daarvan? Als je goed kijkt, dan zie je dat innoveren helemaal niet zo vernieuwend is. Het gaat om vertrouwen geven (en hebben) om te experimenteren, te vernieuwen en te falen. Het gaat om het verbinden van mensen, van kennis, ervaring , systemen, organisaties. Het gaat om het betrekken van gebruikers, professionals, cliënten. En door de samenkomst van al deze ingrediënten ontstaat er magie…

Of niet. Maar dan heb je op zijn minst genoten van de meest briljante mislukking.

briljante mislukkingen

Door: Rachelle Robbe, Adviseur Publieke Zorg voor de Jeugd

GGD Hollands Midden, Jeugdgezondheidszorg

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie